Честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание

OFFNews 02 август 2018 в 07:33 3053 0

Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание - най-драматичният и героичен опит на българите от Македония и Тракия, останали под османско робство по силата на Ньойския договор, да извоюват свободата си.

Премиерите на България - Бойко Борисов и на Македония - Зоран Заев ще отбележат заедно годишнината в Благоевград.

Тържественото честване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което е организирано от ВМРО, ще започне с отдаване на почит пред паметника на Тодор Александров и ще продължи с шествие, предвождано от евродепутата Ангел Джамбазки и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. На площад „ Македония“ в честването ще се включат и двамата премиери. След военния и църковен ритуал Бойко Борисов и Зоран Заев, който пристига у нас заедно с министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, ще отдадат почит пред паметта на героите от общата ни история и ще поднесат венци пред паметника на Гоце Делчев. Очаква се премиерите да произнесат кратки слова.

Това е второто съвместно отбелязване на историческата дата.

2 август е и Националният празник на Република Македония.

Миналата година двамата премиери бяха заедно в църквата „Свети Спас“ в Скопие, където се поклониха пред тленните останки на Гоце Делчев, пренесени там през 1946 година. Ден преди това беше подписан договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови