Quantcast

Честита баба Марта! (кратка история на мартеницата)

OFFNews Последна промяна на 01 март 2014 в 09:00 8009 8

Мартеници

Връзването на мартеници е традиция на много векове в България и версиите за смисъла и произхода на обичая са различни. Традицията е на 1 ден от март най-възрастанта жена в семейството да връзва на децата пресукани бял и червен конец - за здраве. И конците се носят се до появата на първото цъфнало дърво или първия щъркел.

Това е уникална българска традиция, която не се среща при другите балкански народи.

Червеният цвят е гонител на болестите и злото в българските вярвания. Той символизира женското начало - кръвта, раждането и здравето. Бялото значи дълъг живот. От езически времена то символизира мъжкото начало, силата, светлината. По-късно в християнството то се асоциира със Спасителя.

Има исторически сведения, че обичаят на мартениците е донесен от прабългарите и съществува далеч преди създаването на българската държава. Арабските източници разказват как българските канове връзвали червени и бели конци на войските си – за бойна сила, здраве и дълголетие.

Ето какво разказва сайтът "Българска история" по въпроса за мартениците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.03 2014 в 15:15

По румънските и гръцки територии, където живеят българи !!! Сигурно я има и в някои територии на бившия СССР. Това е най-българския обичай !!!

01.03 2014 в 20:02

1. В коя част на Гърция го има? :) Тесалия, Македония, Тракия .. или? :)Наистина има значение :)
2. Защо празника го няма в останалите народи които са наследили Римската империя и латинския е залегнал в основата на езиците им? И също имат месец март? :)
3. Не допускате ли, че "мартеници" или "марцишора" може да е доста скорошно наименование на доста по-древен празник? :)
Завършвам: народите и традициите НЕ свършват с националните граници:)
Определено твърдя, че празникът е доста древен и самобитен - дали с древното население на Балканския п-ов, или с прабългарските племена.. :)

01.03 2014 в 13:33

До Гой Фокс:Легендата за птицата съм я учил 1-2 клас далеч преди появата на тийн сайтовете;)и далеч преди последните 10-тина години. Всъшност това си е легенда от "татово" време, но пак - това си остава легенда. Не смятам, че някой вярва, че Крали Марко наистина е повдигал планини...;)

01.03 2014 в 11:18

Честита Баба Марта!
В клипчето на групата "Българска история" има доста верни от етнографска гледна точка неща без измишльотината за хан Аспарух. Това е "легенда", съчинена в пишман-националистическите тийн сайтове през последните десетина години.
Не е вярно и че обичаят е само български - има го и в Румъния ("марцишор"), и в Гърция. Това е типичен пролетен земеделски обичай и произхода му от името на месец от римския календар (март, на бога на войната Марс) показва, че никакви прабългари и хан Аспарух нямат нищо общо тук. Това е общобалкански обичай, вероятно с трако-илирийски корени.

01.03 2014 в 10:43

emsora, не знам дали знаеш, но съвременните държавни граници почти никога не съвпадат с териториите на етносите.
И още повече в 21 век и още повече на Балканите.
Както тук, така и в Гърция, Сърбия, Р. Македония са живеели компактни групи власи, така и в сег. държава Румъния - българи. Културата, традициите, музиката са преплетени от векове на тези територии.
Също така не забравяй, че териториите и влиянието на средновековна България са били доста по-различни от сегашните.Дори до средата на 19 век кирилицата е бил основен език във Влашко и Молдова.
Съвременната румънска нация и румънски език има дълъг и интересен генезис.
Дълга тема.
Всичко това го пиша с уважение към румънците и без излишен български патриотизъм.
Малко иронично: очаквам след малко някой да се изцепи, че и в Македония има мартенички. :)
И последно: честита Баба Марта :)

01.03 2014 в 10:40

Уникална, уникална, е колко да е уникална тази традиция? спазват я също така румънци и молдовци... минимум

01.03 2014 в 09:58

Хубав обичай, дано да успеем да го съхраним, защото много от традициите от нашите баби са безвъзвратно забравени.

01.03 2014 в 09:37

Не е вярно твърдението че този обичай не се среща при другите балкански народи! Румънците също го имат и наричат мартеницата “мартишор“