Честит 15 септември! Испанската гимназия става строителна площадка

Светослав Метанов 13 септември 2016 в 15:07 13203 2

Учениците от Испанската гимназия в София ще бъдат посрещнати на строителна площадка в началото на новата учебна година, научи OFFNews от притеснени родители в елитното училище.

Ще се сменя цялата топлофикационна инсталация, ще се махат тръби, ще се къртят стени, а в наскоро ремонтирани и измазани стаи най-вероятно ще зейнат грозни дупки.

Преди броени дни е имало среща на настоятелството в Испанската гимназия, на което са присъствали, родители, учители и ръководството на езиковата, заедно с директорката на 129-о училище, което е в същата сграда. Обсъжданата тема е била проблемът с парното, който стои от миналата зима. В най-големите студове на декември 2015 г. училищната инсталация аварира и обучаващите се бяха принудени да зъзнат в шуби до края на студеното време.

Сега се оказва, че от миналата зима досега не е направено нищо, за да се ремонтира инсталацията и учениците да имат нормални условия, в които да се обучават.

"Миналата година се стигна до абсурдната ситуация да има парно в стаите отляво на коридора и да няма в стаите отдясно. Директорът на училището не пътека, а магистрала направи, извика какви ли не специалисти, реши се лятото инсталацията да се подмени... и до днес НИЩО! Нещо повече - двете училища нямат разрешение от РЗИ да провеждат учебен процес", обясни Йордан Петров от училищното настоятелство.

Според него от Столична община предложили Испанската да се премести в друга сграда и карали директора на училището Зорница Йончева да обикаля порутени и абсолютно непригодни сгради в опит да се повтори гаврата с Класическата гимназия от миналата година.

И учителите, и родителите на децата от елитното столично училище са категорични, че вината за хаоса не е на никой друг, а на кмета на район "Оборище" Васил Цолов, който се задействал по проблема чак през юни т. г.

"Испанската е изправена пред опасността да се премести в друга неподходяща сграда, което е свързано с много пари и ужасни неудобства за ученици, учители, родители, отделно проваления учебен процес. Или смяната на инсталацията да става през почивните дни и нощем. Сещате се как децата свършват занятия в 19 ч, а на другия ден в 7,30 ч влизат в порутени и мръсни класни стаи, в които са дупчени подове и стени, рязани са и са заварявани тръби. За хигиена и безопасност и дума не може да става", ядосва се Петров.

OFFNews потърси за разяснения директора на 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" д-р Зорница Йончева.

"В момента тече малка обществена поръчка за изпълнител на ремонта на инсталацията. Офертите ще бъдат отворени на 19 септември, а амбицията е изпълнението да стартира веднага и цялата "мръсна работа" да бъде свършена през четирите почивни дни по повод Деня на независимостта", обясни тя.

След това идеята била избраният изпълнител да довършва работата през нощта след края на учебните занятия.

"Идеята за преместване на Испанската вече отпадна, тъй като това е абсолютно неприемливо. Предложено ни беше да отидем в сгради на закрити преди 1-2 години училища, както и настаняване в 24-о училище, което изобщо не е ясно как може да функционира", каза Йончева.

Според нея също основната вина за създадения хаос е в мудността на кмета на община "Оборище".

"Писали сме за проблема още през октомври месец миналата година. Не получихме отговор. След това като потърсихме съдействие от Столична община от районното кметство се разсърдиха", обясни проблема директорката на Испанската гимназия.

Според Йончева проблемът щял да е още по-сериозен, ако не се била ангажирала зам.-кметицата Ирина Савина. След като на 1 септември тя разбрала за проблема на училището, веднага организирала среща със столичния градоначалник Йорданка Фандъкова. Така още на следващия ден била изработена документацията по проекта и стартирана обществената поръчка.

"Винаги може и да е по-зле", обобщава положението директорката на 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес".

ОFFNews очаква коментар по темата и от кмета на община "Оборище" Васил Цолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12302

1

Българофил

13.09 2016 в 15:45

Преди години част от учениците на Немската гимназия в София (91 Немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов”, с директор Вера Катранджиева) започнаха училищната година в сградата на 5-то вечерно (намира се на Женксия пазар, в една сграда с 13-то).

Ние осмокласниците бяхме втора сманя поне месец и се налагаше да си ходим от училище към 18:50 ч. - вече бе тъмно. Не след дълго се наложи да ни ескортират с полиция след училище. Сами си правете изводите.

Пиша цялото това, защото подобен случай не е прецедент, а поредния симптом за това колко много НЕ функционира правилно образователната ни система.