Частен старчески дом в Русе с редица нарушения работи без лиценз в Русе

OFFNews 21 март 2023 в 17:20 2533 0

МТСП

Снимка Архив

МТСП

Частен дом за възрастни хора, който не притежава лиценз и е с установени редица нарушения, продължава да работи, съобщи кметът на Русе Пенчо Милков, цитиран от БТА.

Той е поискал от министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за качество на социалните услуги хосписът да бъде затворен. 

От общината припомнят, че държавните институции са сезирани веднага след изчезването на възрастен мъж със съмнения за старческа деменция. 84-годишният Георги Неделчев напуснал сам дома в началото на месеца и все още се издирва.

От кметството обясняват, че при посещението на Милков в частния хоспис са установени лоша хигиена и санитарно-битови условия, недостатъчно персонал за обгрижване на настанените и оказване на адекватна медицинска помощ, както и липса на изискуемата документация за тях.

През декември 2022 г. служители на Агенцията за качество на социалните услуги са установили нарушения на място и са издали актове на собствениците.

През февруари Агенцията отказва да удължи лиценза на дома, но и към днешна дата той продължава да работи и от семействата на настанените се събират такси. На 8 март т. г. служители на Агенцията за социално подпомагане са обсъдили с потребителите на хосписа възможностите да ползват държавни социални услуги, допълват от кметството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!