Чакаме лентов кабел от Украйна за разчитането на черната кутия

Проблемът може да се реши за 2-3 дни, смята министърът на отбраната

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2021 в 09:03 2054 1

Все още не са свалени данните от черната кутия на рaзбилия се преди 2 седмици край Шабла МИГ-29. Скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна, пречи това да стане. Това обясни в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Георги Панайотов.

По думите му, ако техническият проблем не бъде отстранен преди да се обработят данните в кутията, те може да бъдат повредени. Според него този проблем може да се разреши до 2-3 дни.

"Възникна един непредвиден технически проблем, скъсан е лентов кабел и предстои да бъде предоставен нов, не можем със собствени средства да се опитваме да го поправяме, тъй като това ще ни изправи пред риска да загубим данните от черната кутия", каза служебният министър на отбраната.

Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя.

"Опасяваме се и че има части от лентов кабел, които са разхерметизирани и са с възможни промени", каза Панайотов.

Министърът на отбраната посочи, че вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина и това е съгласно заложените параметри.

"Движела се е с 480 км/ч в момента на спускането. В началото мишената се е движена с нормална вертикална скорост, която обаче рязко се е увеличила и това е установено от наблюдателен пункт. Допустимата скорост за падане на мишената е 500км/ч", каза Панайотов.

По думите му е възникнал някакъв проблем, защото след това мишената е започнала да се спуска по-бързо. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев.

Служебният министър на отбраната каза, че дори да не бъде разчетена информацията от черната кутия, ще стане ясна причината, довела до трагичния инцидент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1328

1

vas_sashka

25.06 2021 в 12:18

А професионализъм, морал и прозрачност ще ни пратят ли ? Защото всичко станало до тук е в пълен контраст на заявките на шайката на Грипена