Бури и градушки на много места в страната, ледени яйца потрошиха Червен бряг

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2021 в 07:41 5279 0

Снимка ФБ, Красимир Йончев

Поройни дъждове и градушка нанесоха щети на много места в страната през изминалото денонощие. Най-силно бурята порази Червен бряг. 

Ледените късове с големина на яйце изпочупиха стъклата на над 500 автомобила. Разрушени са и покриви на къщи. Засегнати са и земеделски култури. Пострадали хора няма. Общинският кризисен щаб в Червен бряг се събира, за да обсъди щетите от силната
градушка, която нанесе щети и на кметството и поликлиниката. 

Голяма част от града остана без ток заради скъсани проводници, съобщи бТВ. От противоградния полигон в Бърдарски геран са изстреляни над 200 ракети, повече от 80 ракети са изстреляни и от полигона в Долни дъбник, но Червен бряг не попадал в защитената територия. 

Кметът на града д-р Цветан Костадинов заяви за БНР, че градушката е продължила между 15 минути и половин час. 

„Нямам информация да има пострадали. Има щети върху леки автомобили, покриви, остъкления, изолация. Много тежка градушка с много сериозни размери, може би колкото юмрук. Има съборени дървета, засегнати са и обществени сгради, обясни градоначалникът на Червен бряг. 

Общината отваря „горещи“ телефони за информация от гражданите, комисия започва огледи на пораженията. 

Аварийни екипи работят и в Шумен и Разград. Наводнени са улици, има паднали дървета. Преди това градушка падна в Плевенско, Врачанско, както и някои населени места в областите Монтана и Видин.

Буря се разрази и в Пловдив. Над града се изсипа проливен дъжд, на места с градушка. В общината са получени множество сигнали за паднали дървета. Отнесени са покриви, строителни конструкции, рекламни съоръжения. Огромно дърво се е стоварило върху автомобил в район "Северен", съобщи БНТ. 

Буря и силен дъжд имаше и във Велико Търново. За минути центърът на града се превърна в река. В рамките само на няколко дни за трети път сериозно наводнени са търговски обекти по главната улица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови