Бургазлии атакуват в съда бетонен мастодонт до Морската градина

OFFNews 19 август 2015 в 12:19 5106 0

Снимка OFFNews

Теренът, предвиден за застрояване

Бургазлии ще атакуват пред Административния съд намерението на инвеститор да вдигне 18-етажен блок в комплекс "Лазур". 

Хората научили случайно, от разлепени бележки, за проекта и параметрите му. На тях е пишело, че на терена ще се строи жилищна сграда с височина 54 м. и застроена площ 2400 кв. м., твърдят жители на „Лазур“. Според някои, височината е даже 64 м. 

Главният архитект на Бургас Веселина Илиева поясни пред недоволните граждани, че няма разрешително за строеж, а само работен проект. Тя обаче добави, че в комплекса "така или иначе е предвидено високо строителство".

Предвидено е блокът да се построи върху терен, върнат през 2010 г. от Върховния касационен съд на наследниците на имота - известната бургаска фамилия Гугучкови.

Той е разположен на метри от Морската градина.

Битката за връщането на имота се води от 1992 г. Районният и Административният съд на Бургас отказват да уважат искането на наследниците с мотива, че не са ясни точният размер, местоположението на имота, а фактът, че той е бил част от ТКЗС давал право на държавата да не го връща. През 2010 г. ВКС обаче отменя решенията на предишните инстанции и връща земите.

Спорно е къде се намира въпросният парцел, защото се взима предвид кадастрален план от 1948 г. Според запознати, въпросната земеделска земя, в местността „Старите турски лозя“, не се намира на мястото, където е възстановена собствеността, където ще се строи блока, а под жп линията до ст. „Лазур“. Отделно, там земите вече не са земеделски и недоволните от инвестиционното намерение бургазлии твърдят, че наследниците могат да бъдат обезщетени на друго място, където има земеделска площ, отново в рамките на община Бургас. Въпреки това е решено, че именно на този терен собствениците имат имот. Главният архитект Веселина Илиева дори твърди, че претенцията от 5 дка е ограничена до около 2 дка. 

Законът е повече от спазен, казват от общината. Бъдещият блок е показан в работния устройствен план като терасовидна сграда. Отстоянието от близкия, 82–ри блок, е през улица – 45 метра, което е повече от изискването по Закона за устройство на територията.

По непотвърдена информация, инвеститор е фирма на строителния предприемач Здравко Станчев, който към момента запазва мълчание по темата.

Според общината в Бургас хората нямат правно основание да заведат дело, защото не са заинтересовани лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!