Бум на ухапани от кърлежи, хората настояват да се пръска пак

OFFNews 08 юни 2017 в 10:15 6510 2

Около 130 души на ден се обръщат към Националния център по заразни и паразитни болести след ухапване от кърлеж, съобщи за OFFNews директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Няма точна статистика колко души са ухапани от кърлеж, тъй като не всички са насочвани към центъра от личните си лекари. Много хора дори не търсят лекарска помощ след ухапване.

По думите на проф. Кантарджиев  обърналите се към НЦЗПБ тази година са значително повече в сравнение с минали години. Пациентите се обръщат към Центъра за изследване на самия кърлеж, за да се установи дали е носител на борелия, която причинява Лаймска болест. По-важно е да се знае, че 30 дни по-късно пациентите трябва да се изследват за антитела, което според Кантарджиев прави първото изследване излишно, тъй като не всеки кърлеж, носител на борелия, заразява при ухапване. В същото време кърлеж, който няма борелия, може да предаде други бактериални инфекции, сред които причинителят на Марсилската треска, причинителят на Ерлихиозата и причинителят на Анаплазмозата. 

Проф. Кантарджиев препоръча след отстраняване на кърлежа и след консултация с личния си лекар пациентът да приема антибиотик, който да покрива всички бактериални инфекции, пренасяни от кърлежи. 

От началото на годината в страната са регистрирани 54 случая на Лаймска болест. За същия период през изминалата година са регистрирани 86 случая на заболяването. От началото на годината са регистрирани и 22 случая на Марсилска треска при 52 случая за същия период на миналата година. 

От бум на кърлежи в Борисовата градина около алея "Яворов" се оплакаха пред OFFNews столичани, които живеят в района и разхождат всяка сутрин кучетата си там. Те настояват кметът на район "Изгре"в да нареди тревните площи да бъдат напръскани отново, за да се спре нашествието на тези паразити по хора и животни. 

Според експертите дъждовното време благоприятства разпространението на кърлежите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови