БСП–София: Уличното осветление трябва да се поддържа от общинско предприятие

OFFNews 02 февруари 2022 в 12:22 1296 0

Голяма част от крайните и новите квартали на София са без адекватно улично осветление. Въпреки финансовия ресурс, който се отделя всяка година в бюджета на Столична община за тази дейност, не се постига очакваният резултат, заявяват съветниците от групата на БСП в Столичния общински съвет. 

Това ясно се вижда от касовото изпълнение на бюджета на СО всяка година. Независимо, че има предвидени сериозни финансови средства, не е налице капацитет те да бъдат използвани по предназначение. През последните 6–7 години не са оползотворени около 25 млн. лв. от предвидените за уличното осветление на столицата. Тази тенденция се запазва и сега, заявяват столичните социалисти в СОС. 

От изнесените данни от заместник-кмета Кристиан Кръстев става ясно, че за 10 месеца са изразходвани 6.6 млн. лв. С тези темпове ще бъдат инвестирани не повече от 25 – 30 млн. от предвидените 73.6 млн. лв. за 4-годишния период на действие на сегашните договори с външни изпълнители. Ангажиментът за по-осветена София отново няма да бъде изпълнен, подчертават от БСП-София. 

Очевидно е, че Столична община трябва да се отнесе по-сериозно към проблема с осветлението на града, което има пряко отношение към сигурността и качеството на живот в столицата. БСП–София от години апелира поддръжката и изграждането на уличното осветление, както и останалите основни комунални дейности, да се изпълняват от общински предприятия. 

Това е единственият начин да бъде избегнато допълнителното оскъпяване на тези услуги, когато те се извършват от външни изпълнители или концесионери. А те, по логиката на пазара, гонят печалба, мотивират се от групата на БСП-София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!