Броят на убитите и хвърлените в затвора журналисти нараства

OFFNews 17 декември 2019 в 08:10 2046 1

"Смъртта на журналисти е на "исторически ниски нива" в световен мащаб", пише в доклад на Репортери без граници, цитиран от АФП.

Базираната в Париж организация отчита, че журналистиката става опасна професия, а повечето репортери, загинали през 2019 г., са отразявали военните конфликти в Йемен, Сирия и Афганистан.

Средно 80 журналисти годишно са загинали през последните две десетилетия.

Но директорът на Репортери без граници Кристоф Делоар припомни, че убийствата на репортери в държави, в които не се води война, остават притеснително много. Такава държава е Мексико, където са били убити 10 журналисти през 2019 г.

"Латинска Америка, където са убити 14 журналисти, стана толкова опасна, колкото Близкия Изток", казва Делоар.

"Докато конфликтните зони загиват по-малко от нас, все повече стават жертва на поръчкови убийства в демократичните държави. Това е истинска заплаха за демокрацията", допълва шефът на Репортери без граници.

Стремително нараства броят на репортерите, хвърлени зад решетките - през т.г. в затвора са влезли 389 души, което е ръст с 12% спрямо предишната година. "Китай държи в затворите си една трета от арестуваните журналисти по света", казва Кристоф Делоар.

Общо 57 журналисти по света са държани като заложници в момента, предимно в Сирия, Ирак, Йемен и Украйна. "Въпреки развитието на ситуацията в Сирия, тази година нямаше значими освобождавания или размяна на пленници", допълва Делоар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!