Броени дни остават до края на водния режим в Перник

OFFNews 16 юни 2020 в 18:30 3074 1

Язворир "Студена" в началото на водния режим

Броени дни остават до края на въведения през ноември м.г. воден режим в Перник. Обемът на язовир „Студена” достигна 19,300 млн. куб. метра при капацитет от над 25 млн. кубика, а от тази вечер започва и тестване на системата за преминаване към безрежимно водоподаване, съобщи управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов пред БНР.

Днес е спряно водоподаването от новоизградения заради кризата резервен водопровод през Мало Бучино и водата, която се подава към Перник и околните населени места е изцяло от язовир „Студена”.

През нощта водата няма да бъде спирана, започват тестове за преминаване на съоръженията към безрежимно водоподаване, каза Иванов.

Проверката се налага заради дългия период, в който градът беше на режим и заради монтираните нови съоръжения, както на водопроводната мрежа, така и на пречиствателната станция.

С тестването се цели и да се установи какъв ще бъде разходът на вода при непрекъснато водоподаване само от язовира.

През последните седмици бе извършван ремонт на пречиствателната станция, работеше се през нощта и хората дори не разбраха това, каза управителят на водното дружество.

Борислав Иванов каза, че ремонтните дейности на пречиствателната станция ще продължат, заради което ще се наложи водата пак да бъде спирана в определени дни, като населението ще бъде уведомявано за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови