Британци създадоха бира с лика на Путин в защита на правата на гейовете

OFFNews 05 февруари 2014 в 12:07 3968 1

Снимка Daily star

Протестната бира "Здравейте, моето име е Путин", защитаваща правата на гейовете

Британци създадоха бира, с която по шеговит начин изразяват протеста си срещу руския президент Владимир Путин и закона против гей пропагандата в Русия.

Бирата е наречена „Здравейте, казвам се Владимир“, а на етикета е изобразен портрет на Путин с грим и е изписано шеговитото послание „Не е за гейове“.

Бирата е на пивоварната „Брюдог“. Производителите са категорични, че това е първата в света протестна бира, като посланието й е насочено срещу руския закон, забраняващ гей пропагандата.

50% от продажбата на бирата пък ще бъдат дарени на благотворителни организации, представляващи потиснати малцинства, обяви говорителят на „Брюдог“ Нийл Тейлър.

Пускането в продажба на бирата „Здравейте, името ми е Путин“ съвпада с началото на Зимните олимпийски игри в Сочи.

В същото време защитници на правата на гейовете организират демонстрации срещу руското правителство дни преди началото на олимпиадата.

Активистите се надяват да убедят спонсорите на олимпиадата да се обявят против закона, забраняващ гей пропагандата.

Очаква се демонстрации да се проведат в 19 града по цялото земно кълбо, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж и Санкт-Петербург.

Руският закон е в разрез с духа на Олимпийските игри, заяви пред Би Би Си председателят на една от кампаниите, защитаващи правата на гейовете, Мари Кембъл.

Не можем да си затваряме очите пред факта, че в Русия има анти гей закон, който пречи на милиони хора да изживеят ценностите на Олимпиадата като сила, издръжливост и почтеност, посочи Кембъл.

Преди месец Владимир Путин обяви, че хомосексуалистите са добре дошли в Сочи, като добави: „Само оставете децата на мира. Ние не забраняваме нетрадиционните сексулни взаимоотношения. Ние забраняваме пропагандата на хомосексуалността и педофилията“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!