Quantcast

Британската кралица награди българина, който загина, спасявайки дете

Вероника Шербанова Последна промяна на 12 декември 2013 в 14:05 24222 29

Пламен Петков - българинът, който загина, спасявайки дете във Великобритания

Снимка МВнР

Пламен Петков - българинът, който загина, спасявайки дете във Великобритания

 

Британската кралица награди посмъртно българина Пламен Петков, който загина, докато спасява дете от удавяне, с Кралския орден за храброст. За това съобщиха от посолството на Великобритания в Бългрария.

Майката на Пламен Петков е била поканена в Бъкингамския дворец, за да получи наградата .

32-годишняит Пламен загина на 26 май миналата година на плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия. Българинът забелязва момиченцето, което е отнесено от вълните, и се хвърля да го спасява. Успява да подаде 5-годишното дете на майка му, която се намира близо до брега. Вълнението обаче го завлича навътре във водата.

Той е изваден от водата в безсъзнание. Пристигналият на мястото медицински екип не успява да го спаси.

Много съм горд, че Нейно Величество кралицата награди Петков за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание, коментира британският посланик в София Джонатън Алън.

На плажа в Уест Уитъринг в онзи ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на майката на момиченцето и е намерил сили в себе си да скочи в опасните води. Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие му костваха собствения му живот, допълни Алън.

Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчуства британския народ. Няма думи, подходящи за този подвиг. Няма почест, която може напълно да се отплати за саможертвата му. Но можем да му отдадем почест и да сме благодарни, че съществуват хора като него. Пламен Петков е един истински български герой, подчерта посланикът.

Кралският орден за храброст се присъжда в много редки случаи. Той е основан през 1974 г. и до момента е присъждан едва около 1000 пъти.

В началото на юни миналата година Пламен беше награден посмъртно и с Орден за храброст- първа степен. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2014 в 09:34

В този случай майката на детето си тръгна веднага без да се интересува от състоянието на Пламен. В България също имаше таъв случай при който загинаха двама души a спасените избягаха без дори да се обадят да видят какво се е случило със спасителите им. Аз не бих скочил. Живота си ми е скъп.

13.12 2013 в 23:48

Майката на детето остана щастлива. Майката и бащата на Пламен останаха завинаги нещастни. Поклон от мен мило дете.

13.12 2013 в 23:42

Kак да се свържа с Вас за да ви кажа връзката с един от родителите на Пламен. Пламен беше незаменим. Вечна му памет.

13.12 2013 в 23:17

След случката бяха писали, че майката на момиченцето веднага си е тръгнала и изобщо не се е поинтересувала какво е станало с момчето, нито след това е потърсила връзка с родителите. Пълно безхаберие (вероятно) за невероятната постъпка на младия мъж. Поклон за него!

13.12 2013 в 13:55

Българите може да сме пияници наркомани но при такова нещо винаги помагаме..Почивай в МИР

13.12 2013 в 13:04

ВЕЛИК ЧОВЕК си.Почивай в мир.

13.12 2013 в 11:20

ТЪПО! СЕГА МАЙКАТА НА СПАСЕНОТО ДЕТЕ СПОКОЙНО ДА ГЛАСУВА ЗА КАМЕРЪН КОЙТО ГОНИ БЪЛГАРИТЕ ОТ АНГЛИЯ

13.12 2013 в 10:57

razplakah se i ne moga da spra.poklon pred plamen - smel balgarsi mladej.pro4etoh statiata dokraia,no ne stava iasno,che e nagraden i ot nachata darjava.

13.12 2013 в 10:51

Наистина се прекланям пред саможертвата на това момче, все по-малко са хората, които биха жертвали собствения си живот, за да спасят този на друг човек, и се питам защо сега разбираме за неговия подвиг, защо нямаше в медиите още миналата година новини за това и подобни факти да се хвърлят в лицето на британските власти, които се чудят какви рестрикции да наложат за българите, смятайки ни за треторазрядна пасмина и цигани?!

13.12 2013 в 09:17

Е все пак са участвали войници във всякакви сражение предполагам, че там се дават често.