Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бременен кит умря с 23 кг. пластмаса в стомаха си

OFFNews 05 април 2019 в 13:13 2088 0

Снимка ALEJANDRA BORUNDA, National Geographic/COURTESY OF SEAME SARDINIA

Бременен кит умря, задушен от 23 килограма пластмаса в стомаха си.

Женският бозайник е намерен мъртъв край плажа на Порто Черво, курорт на о-в Сардиния, Италия, пише National Geographic.

Когато учени и ветеринарни лекари направили аутопсия, открили мъртво бебе кит и почти 23 килограма пластмасови отпадъци, заели повече от 2/3 от стомаха. Заради тях хранителните вещества от истинската храна не са успявали да стигат до кръвта ѝ, тъй като червата били блокирани от пластмаса.

"Никога не съм виждал толкова голямо количество пластмаса на подобно място“, споделя морският биолог Лука Битау, цитиран от National Geographic.

8-метровият кит е един от многото, които живеят и раждат малките си край популярния сред туристите остров Капрера в Средиземно море, смятат учените. Изхвърляната пластмаса се задържа на дъното, където кашалотите и техните близки видове се хранят. Те се гмуркат дълбоко в каньона, използвайки ехолокация, за да търсят калмари, с които се хранят.

Този кит е последният от дългия списък с откритите мъртви морски бозайници с пластмаса в стомасите си.

Замърсяване с пластмаса вече е проникнало в най-дълбоките пукнатини на океана, а Средиземно море не прави изключение, допълва изданието. То събира отпадъци от страните, граничещи с него, и тъй като е затворен басейн, тези отпадъци остават като в капан във водите му – по-точно завинаги. В неотдавнашен доклад Greenpeace изчисли, че по-голямата част от 500 000 тона пластмасови отпадъци, които всяка година влизат в европейските водни пътища, се озовават в Средиземно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!