Божидар Димитров изравнил заплатите в НИМ със средноевропейските

OFFNews 03 юли 2017 в 11:53 3405 4

Националният исторически музей (НИМ) се похвали с изключително силно първото полугодие на 2017 г. Музеят е бил посетен от 317 хил. души, което е със 150 % повече, отколкото всички посетители през 2016 г.

Увеличили са се собствените приходи на музея от закупени билети, екскурзоводни беседи и продажбата на исторически книги, издадени от НИМ.

"Това позволи на директора на музея Божидар Димитров както да вдигне рязко заплатите на служителите, които се изравниха със средноевропейските, така и да предприеме активна издателска и още по-активна археологическа кампания. Отпечатани бяха за кратко време 15 книжки от поредицата „Колекциите на Националния исторически музей (НИМ)”. Бяха предприети и усилени разкопки на собствени обекти, така и в помощ на други музеи", съобщават още от НИМ.

НИМ ще отпусне средства на Бургаския исторически музей за разкопки на Русокастро, където има феодален замък, разположен върху площ от 2,5 дка, също така и на археолога Константин Тотев от Великотърновския музей за разкопките на крепостта „Трапезица” (двореца на първите Асеневци) и църквата „Св.40 мъченици” (погребалния й пантеон).

С тези допълнителни средства ще се разшири и броят на разкопаните от самия НИМ обекти. Така например застрашената от иманярите крепост Белоградец (Ивайловградска община) ще бъде разкопана от археолога Филип Петрунов.

Божидар Димитров призовава все повече посетители да посещават НИМ, тъй като от 1 януари той има право да ползва всички приходи на музея и всяка визита фактически е патриотичен принос в проучването и реставрацията на нови старобългарски крепости и манастири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

03.07 2017 в 18:41

Айде първо научи поне разликите между научните степени и научните звания, и после се путкай където не ти е работата.

23293

2

Стефан

03.07 2017 в 12:45

Ъхъ. Значи всеки тът, когато някой си свърши работата, и направи нещо хубаво - трябва да зейнем срещу него, понеже носа му бил крив..

Искаш ли още по-голямо разочарование? Можеш да смяташ ВСИЧКИ, работили в БАН или ВУЗ до 1990-а, и ходили поне веднъж в командировка в чужбина, саже в СССР, за агенти на ДС. Понеже след това, освен командировъчното и отчета, се попълваше и формуляра СИЕРА. А той си беше официалния отчет за КДС, и съдържаше потенциална разузнавателна информация. Ако човека носеше фотоапарат, който се декларираше на митницата, трябваше да покаже и филмите, ако му ги поискат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!