Борисов: Западните Балкани през ден дават пример, че не са узрели за членство в ЕС

Ирина Евгениева 28 февруари 2020 в 14:53 1806 0

Снимка Министерски съвет

Ние обясняваме пред Съвета на Европейския съюз, колко е важно Западните Балкани да бъдат присъединени възможно най-бързо към ЕС, а те през ден дават пример, че не са узрели. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата с премиера на Черна гора Душко Маркович.

"Помогни си сам, да ти помогне и Господ. Тази поговорка в момента важи с пълна сила за колегите от Западните Балкани. Не може когато искаме за Европа, говорим за общоевропейско семейство да забраниш на президента на Черна Гора да посети дадена държава. Това не звучи в унисон с нашата обща европейска перспектива. Не мога да разбера защо сами си причиняваме това. От една страна пред съвета и пред колегите обясняваме колко е важно Западните Балкани да бъдат присъединени възможно най-бързо към Европейския съюз, а ние през ден даваме примери как не сме узрели затова. Защо го правим не знам. Надявам се, вместо да ми реагират колеги, да се замислят дали с такава политика ще имат успех в присъединяването", каза Борисов.

Той подчерта, че смисълът на Западните Балкани е да донесат просперитет на региона, а не да се генерират култура.

От срещата стана ясно, че ще бъдат пуснати чартърни полети от София до Подгорица, а през летния сезон ще има между Варна и Тива.

Борисов подчерта, че министрите на транспорта на двете държави са разговаряли и това ще е изгодно за туризма.

В сферата на образованието премиерът на Черна гора Душко Маркович е поискал съдействие черногорските студенти да следват висше по-лесно в България.

В отговор Борисов изрази надежда в близките месеци МОН да подготви споразумение, с което да се улесни обучението на студентите.

"Това е гарантиран мост за добросъседство и приятелство", отбеляза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови