Quantcast

Борисов на конференция по сигурност, среща се с премиера на Либия

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2019 в 07:10 1112 1

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва днес и утре в традиционната Мюнхенска конференция по сигурността. 

Във фокуса на важния световен форум тази година са темите за самоутвърждаването на Европейския съюз, трансатлантическото сътрудничество и възможните последици от настъпилата нова ера на конкуренция между големите световни сили, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Българският министър-председател ще участва в официалното откриване на конференцията в Мюнхен и ще проведе редица двустранни срещи, включени в програмата му. По важните теми от европейския дневен ред премиерът Борисов ще разговаря с главния преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние и с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. 

Премиерът Борисов ще проведе двустранни срещи и с министър-председателя на Държавата Либия Файез Сарадж и с министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер. В програмата на българския премиер са заложени разговори и с председателя на парламентарната група на Християнсоциалния съюз в Германския Бундестаг Александер Добриндт, и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис. 

Премиерът Борисов, лидери и експерти от цял свят ще обсъждат още по време на конференцията в Мюнхен контрола върху въоръженията и сътрудничеството в областта на отбранителната политика. Ще се дискутира пресечната точка между търговията и международната сигурност, последиците от измененията на климата и ефектът на технологичните иновации върху сигурността.