Борисов: Изтребителите ще струват поне 2 милиарда лева, но не сме предвидили парите

OFFNews 21 юни 2019 в 20:37 2346 1

Снимка Wikimedia

F-16

Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, цитиран от БНТ, че изтребителите F-16, които САЩ искат да ни продадат, ще струват минимум 2 милиарда лева, а максимум 2,2 милиарда лева.

Засега обаче в държавния бюджет не са предвидени подобни разходи. Ще се наложи неговото актуализиране и поемане на нов държавен дълг от 300 милиона лева.

"В момента Министерството на отбраната получи офертата от САЩ. Обсъждат я, водят финални преговори. И тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета, съответно и ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", коментира той.

"Мога да ви уверя - екипите са си свършили работата. Друг е въпросът окончателно какво ще се излезе от всички тези разговори, защото те продължават. Буквално края на другата седмица отново идва делегация от САЩ, от техните военновъздушни сили, с която ще бъдат проведени окончателните разговори по този въпрос", заяви и Красимир Каракачанов в парламента днес.

България води преговори за закупуване на 8 нови изтребители F-16 блок 70, с пълно въоръжение и оборудване. Сделката предвижда обучение на пилотите и поддържащия персонал, както и бъдещите модернизации и доставка на нови оръжейни системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови