Борис Бонев иска София да вземе пример от румънския град Клуж

OFFNews 26 май 2021 в 10:20 3313 0

Експерти и общински съветници от румънския град Клуж ще изпратят всички проекти, референтни цени за материали и контакти с проектанти и урбанисти на колегата си от СОС Борис Бонев от Спаси София. 

Това съобщи Бонев след посещение там в рамките на конференцията за умни градове Jump to smart 2021. Благодарен съм на кмета на Клуж, г-н Емил Бок и заместниците му, колеги от общинския съвет на Клуж и хора от администрацията за срещите, полезната информация и желанието да споделят своя ценен опит с мен и София. Време е и София да стане красив европейски град, обяснява Бонев. 

По време на срещите бе разменен взаимен опит в решаването на проблемите на София и Клуж, особено в сферите на паркирането, преобразяването на улиците и осигуряването на качествена и красива градска среда. „Определено имаме какво да научим от Клуж, защото управлението там е амбициозно и всичките реализирани проекти са на световно ниво, както по отношение на качеството, така и по отношение на градския дизайн, категоричен е съветникът от Спаси София. 

Освен кмет на втория по големина румънски град, Емил Бок е бивш премиер на Румъния и сегашен председател на сдружението на румънските общини. Заради успехите в трансформацията на Клуж в модерен, подреден и зелен град, той е най-успешният и популярен кмет в Румъния. „Тъй като градът планира изграждане на леко метро, с удоволствие му подарих книгата за строителството на третата линия на метрото на София, чийто автор е инж. Стоян Братоев. Румънските колеги пък споделиха богат опит по отношение на изграждането на многоетажни паркинги в кварталите и трансформация на булевардите, площадите и междублоковите пространства в красиви пространства за всички ползватели, казва още независимият общински съветник. 

Борис Бонев и екипът му са провели целодневна работна среща и със градския мениджър, отговарящ за големите инфраструктурни обекти в Клуж, г-н Овидиу Къмпеан. В рамките на обиколката бяха посетени редица реализирани проекти - нови етажни гаражи и паркове в кварталите, ремонтирани и трансформирани улици и булеварди, площади и спортни комплекси както в центъра, така и в кварталите.

„С очите си видях как проблемите, които задушават София, могат да бъдат решени бързо, качествено и с малко средства. В най-големия панелен квартал на Клуж са построени седем етажни паркинга с над 3000 места и кварталните улици, тротоари и междублокови пространства са напълно свободни от коли. Паркингите са интегрирани в средата, а в близост или върху тях са изградени зелени площи, детски и спортни игрища и места за общуване на съседите. Тези етажни паркинги изцяло подобряват градската среда и качеството на живот в кварталите, подчертава Борис Бонев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!