Борис Бонев: ГЕРБ продължават с източването – пет общински дружества за пазари вместо едно

OFFNews Последна промяна на 17 септември 2020 в 13:39 2711 1

Докладът за сливане на сегашните пет общински дружества за управление на пазарите в едно, внесен от независимия общински съветник Борис Бонев, бе отхвърлен на Комисиите по финанси и по икономика в Столичния общински съвет от управляващото мнозинство на ГЕРБ, ВМРО и Атака.

Целта на предложението на Бонев е да оптимизира общинските дейности, да намали броя на директорите и директорските съвети, да се слеят дублираните административни звена и с това да се намалят разходите за функционирането им, съобщават от Спаси София.

По официални данни от Столичната община, само от намаляването на броя директорски позиции от 15 на три, ще бъдат спестени над 2 млн. лв. от парите на данъкоплатците в рамките на един мандат. По думите на вносителя Борис Бонев, единно дружество би оптимизирало работата на административните звена за маркетинг, счетоводство, финанси, комуникация и контрол, би осигурило ефективно управление на финансите и постигане на икономия от мащаба при обществени поръчки.

„Спестяването на два милиона лева само от премахването на сегашните директорски позиции, които са излишни, е сериозен ресурс, достатъчен за обновяването на няколко улици или градинки или закупуването на няколко нови автобуса. В тази сметка изобщо не са включени и допълнителните икономии, които ще се постигнат чрез обединението на дублираните звена и оптимизирането на администрацията и процедурите.“ – мотивира предложението си независимият съветник от Спаси София.

„Очевидно е, че вместо да спести милиони от бюджета на Столичната община, управляващото мнозинство държи да изхранва пет успоредни ръководства и администрации“, коментира Бонев.

Той добавя, че предложението за намаляване на излишните и непродуктивни разходи е особено важно в ситуация на тежка икономическа криза и намалени приходи и е лакмус за това какви са истинските намерения на всяка партия.

„За уж десния ГЕРБ очевидно е по-важно да има безкрайно много управителни и надзорни съвети и директорски места, за да ги раздава като награда за послушност към Партията. Вместо Общината да гарантира, че всеки лев ще бъде инвестиран правилно и отговорно“, каза още Бонев.

От Спаси София припомнят, че дублиране на администрацията с цел гарантиране на работни места за партийните кадри на ГЕРБ и източване на бюджета с непродуктивни разходи, е типично за управляваната от г-жа Фандъкова Столична община. В сферата на транспорта, например, дейностите са разпръснати в няколко дирекции, дружества и ЦГМ, което е неефективно не само заради разточителството на средства, но и заради липсата на ясна отговорност и комуникация. По думите им Общината има спешна нужда от смела реформа за подобряване на резултатите и намаляване на загубите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови