Бонев срещу Едрева за парите от СОС за осветление и тоалетни

OFFNews Последна промяна на 28 август 2020 в 13:20 2840 0

Спор за парите, които Столична община ще плати за осветлението на София и за тоалетните до НДК и в градинката "Кристал", се оформя между съветникът Борис Бонев и представителите на ГЕРБ в СОС. 

Според Бонев СО е платила близо 300 000 лв. за обществена тоалетна. Той показа част от обществената поръчка затоалетната в градинката „Кристал“, в която по думите му фигурира сумата от 203 хил. „По-лошото е, че, независимо колко сме платили, тоалетната не работи. Платили сме  десетки хиляди за едни тоалетни в София и те не работят“, коментира Бонев. 

Той настоява също, че София ще плати с 50 млн. лв. повече за осветлението на града за четири години спрямо предишния 4-годишен период и то при занижени изисквания към тези, които поддържат осветлението.
Обществената поръчка е за 88 млн. лв. с ДДС, за предишния период сме плащали 38,4 млн. лв. И в двата случая става дума за 4-годишен период“, твърди общинският съветник.

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС отговори на Бонев във фейсбук:

И друг път се е налагало да се разяснява на Борис Бонев, че подхвърля неверни изводи, базирани на грешни калкулации. Дали става дума за километрите пробег в градския транспорт, инвестициите в поддръжка и изграждане на ново осветление в града и дори броя и цената на обществените тоалетни в парка на НДК. Прийомът за създаване на „алтернативни факти“ се оказва политически успешен в краткосрочен план, но последиците от него могат да са катастрофални. 

На всеки може да се случи да се обърка, да не разбере докрай документите, които чете. Но когато грешката ти се покаже с документи и конкретни цифри, а ти продължаваш да настояваш, че си прав, това поставя под съмнение дали само си сгрешил или се опитваш безочливо да манипулираш.

А фактите са: Столичната община обяви обществена поръчка за поддръжка, обновяване и изграждане на ново улично осветление в града със срок две години на стойност 36.8 млн лева. Като изисквания сме заложили осигуряване на поне 90% осветяемост през първата година и минимум 97% през втората. В договора ще бъдат заложени и сериозни санкции при неизпълнение на тези параметри. В случай на добре свършена работа се предвижда възможност за удължаване на договора с още две години при същите ценови условия. 

Информация за поръчката може да види всеки, а при желание, дори да прочете правилно заложеното в нея. 

Обществените тоалетни при НДК, заедно с цялостното изграждане на инфраструктурата за тяхната експлоатация- канализация, водопровод и електрическа мрежа струват по 104 хиляди лева.

Тоалетните са две - при бул. „Партиарх Евтимий“ и зад НДК при бул. „България“. „Алтернативните факти“ на Борис стигнаха дори до там да отрича съществуването на втората. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови