Богослов: Експулсирането на свещеници не може да е причина за затварянето на Руската църква

OFFNews 25 септември 2023 в 08:45 2671 5

Руската църква

Снимка Светослав Метанов

Протест пред Руската църква

Трябва да разграничим експулсирането на определени служители от затварянето на Руската църква. Това са две страни на един и същи проблем, като експулсирането на служителите няма нищо общо с вярата. Това заяви по БНТ богословът доц. Костадин Нушев.

На изгонените свещеници не са наложени никакви дискриминационни мерки в качеството им на духовници, а в качеството им на чужди граждани, които под прикритието на свещенослужители са извършили нарушения, засечени от българските служби за сигурност, посочи Нушев.

Българските власти нямат отношение към затварянето на храма. Кой го затвори е въпросът, на който трябва да се намери отговор. Всички останахме с впечатление, че посланикът на Руската федерация, която се появи на място, каза, че храмът ще бъде затворен и че Руската православна църква (РПЦ) ще се произнесе за съдбата му. След това тя очевидно си даде сметка, че такава намеса на светски власти, особено чужди, в религиозната дейност на един храм в центъра на София, противоречи на доста разпоредби, каза той.

Неясно е защо - след като има и други свещеници - българин и украинец, които служат в Руската църква - храмът се затваря, коментира богословът.

Писмото на руското посолство, че няма отношение към храма е признание, че българските власти са компетентни да вземат решение, каза още доц. Нушев. Писмото на русенския митрополит Наум посочва специфичната компетентност на църковните власти и статута на църквата.

"Макар да играе ролята на представителство на руската патриаршия пред българската, все пак се подчинява на определени канонични норми."

Нушев попита дали затварянето на храма всъщност не е продължение на действията, заради които свещениците са експулсирани.

Ако някой от тях е издал заповедта да се затвори храмът, макар той да е експулсиран, то тази дейност, която се е развивала в храма, продължава своя ефект и продължава своите деструктивни въздействия, като нагнетява напрежение, разрушаване на обществения мир, използване на религиозните храмове за политическо напрежение, каза той.

Доц. Нушев смята, че това е част от сценарий храмът да се използва за прокарване на политически влияния.

"В навечерието на предизборната кампания виждаме как партии и движения са склонни да използват православието в своята пропаганда и идеология, за да нагнетяват напрежението - това може да стане неуправляем процес", предупреди богословът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

5

Valioka

25.09 2023 в 09:51

Аз не мога да разбера, чий го диреше Копейкин пред църквата и против какво точно протестираше?... Църквата е затворена от рашисткото посолство, т.е. ако иска да намери под вола теле, да го търси в рашисткото посолство. А да протестираш против експулсирането на агенти и шпиони, означава, че водиш антидържавна дейност и подкрепяш хора които работят против интересите на България - съд и затвор...

-529

4

6екеr4о

25.09 2023 в 09:51

Извинявам се, продължавам: святост и прочие християнски добродетели.

Но тук следва дебело да се подчертае, че не става въпрос за Православие или изобщо религия, а за представители на мурзилската разведка, очевидно високопоставени. Вероято е вярна хипотезата, че от милата ни Татковина се координира и управлява цялата шпионска и подривна дейност на блядовете на Балканите, а дали и не по-далеч!?

Паралелната сюжетна линия е, че разкритията дойдоха първо от РСМ, което е страхотен шамар за нашите служби!!!

Трябва ли да си припомняме традиционната сърбомания на братята македонци, както и прекомерното путинярене на президент Вучич...

И много моля някакви "свещеници" да не ми проповядват братска любов към сестричките от мурзилската разведка, нямам намерение нито да се прегръщам с тях, нито да се целувам, още по-малко да пием заедно самагон или новичок!

-529

3

6екеr4о

25.09 2023 в 09:42

Социалните мрежи полудяха от категоричните осъждания на експулсирането от "набожни" мирянки и някакви "свещеници", които къде грамогласно, къде и грубо натъртваха за Господ Бог

723

2

user4eto

25.09 2023 в 09:08

Мнението на доцента, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се разпространи от всички читави медии и по всички социални мрежи където се дискутира въпроса.

1935

1

Муню

25.09 2023 в 08:56

Тая няма ли вече да я изгонят най-накрая?
Посланник да коментира за церкви и храмове си е потически акт.
Време е май и Невски да се преименува!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика