Богомилите се събраха в Шумен въпреки недоволството на църквата

OFFNews 09 април 2016 в 12:31 6198 16

поп

Снимка БНТ

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Започна Международният културно-духовен събор на богомилите в Шумен, предаде Дарик радио.

Началото на форума, който е на тема „Богомилството и приносът му за духовното развитие", не дадено в заседателната зала на шуменския исторически музей. Съборът ще продължи до неделя - 10 април. Сред участниците има богомили от Италия, Франция, Румъния, Босна и Херцеговина.

В първият ден от събора, лекция на тема „Преславска Книжовна школа": „Скритите послания на знаците в богомилските стечки" изнесе проф. Добрин Добрев. По-късно участниците ще посетят Томбул джамия, където ще разгледат символите свързани с богомилското-алианско-дервишко значение на учението.

Участниците в събора заявиха, че те лично нямат конфликт с православната църква, след като в началото на седмицата Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ги заклейми. „Това е учение, а не секта, то следва много по-точно заветите на Исус от колкото самата църква го прави и за това се откроява", заяви Христо Буковски, един от лекторите на събора. По думите му богомилите нямат нужда от посредничество, за да общуват с Бога.

„Ние не нападаме църквата, църквата ни напада, защото в богомилството тя се явява излишен посредник между човека и Бога", каза още Буковски. Той отправи призив към тези, които наричат богомилите да четат повече.

Преди дни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан разкритикува събора.

"Когато светата църква много отдавна е дала своето мнение за богомилството, както и за дъновизма, ние нямаме повод да кажем друго, освен това, което нашата БПЦ говори. Аз съм изразил една позиция и считам, че тя е умерена и своевременна, защото християните от Велики Преслав са доста смутени и искат да реагират малко по-остро. Моята цел е не да свиквам антибогомилски събор, не е въпрос и да се противопоставяме, но няма как и да ни натрапват тези идеи по време на Великия пост", каза още митрополит Йоан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!