БНБ намали основния лихвен процент

OFFNews 01 юли 2014 в 08:45 6079 2

БНБ

БНБ намалява основния лихвен процент от 0,05 на 0,03 от 1 юли тази година. От него зависят донякъде лихвите на търговските банки, както и наказателните лихви по дължими данъци и осигуровки.

Управителният съвет на Централната банка взе решение вчера и да намали лихвените проценти по депозити на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) до средния им пазарен размер за банковата система.

Той е изчислен според лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозитите към месец май тази година.

Същото решение се прилага и по отношение на дъщерното дружество "Креди Агрикол България", като изпълнението му се възлага на квесторите на банката.

В съответствие с представения на консултациите при президента план на БНБ и правителството за гарантиране на стабилността на банковата система, УС прие промени в наредбата за кредитирането на банките в левове срещу обезпечение.

Съгласно решението изискуемият процент на обезпечението се установява на 110 на 100 от първоначалната сума на предоставения ресурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!