Блокадата на гръцката граница се превръща в хуманитарна криза

ОFFNews 18 февруари 2016 в 19:36 4949 4

Снимка БГНЕС

Шофьори на границата.

На ГКПП "Кулата - Промахон" Българският и Гръцкият червени кръст се включиха в хуманитарната акция по осигуряване на 1000 пакета храна и вода за чакащите от дни на границата шофьори, предаде БНР.

Утре също ще бъдат доставени материали от първа необходимост. Опашката от ТИР-ове на българската граница е около 15-16 километра, а от гръцка страна - над 20.

Тази сутрин ГКПП "Маказа" бе блокиран от родни превозвачи. През него могат да преминават единствено пешеходци. От Съюза на международните превозвачи призоваха българите в Гърция да се върнат до утре сутринта през все още работещите пунктове "Златоград" и "Ивайловград". В блокадата участват двайсетина мъже от Пловдив, водени от Илия Костурски, член на Управителния съвет на Съюза на превозвачите.

Контрапротестът е в отговор на блокадата на пътя Кърджали - Комотини, където гръцки фермери трета седмица са преградили с трактори шосето на 17 километра от границата. Българската блокада ще продължи до тогава, докато гърците изцяло освободят пътищата, заявиха превозвачите. Според тях ситуацията вече е извън контрол, а фирмите търпят десетки хиляди евро загуби от неосъществени превози. Протестиращите заявиха, че ще останат на "Маказа", ако се наложи и до Великден.

Втори ден продължава контрапротестът на българските превозвачи на ГКПП "Капитан Петко войвода". На гръцка територия чакат предимно български камиони, като шофьорите и тук са изнервени и искат бързо решение на кризата.

Колоната от ТИР-ове на наша територия е над 3 километра, а българските превозвачи са категорични, че ще останат на границата до окончателното решение на кризата. На гръцка територия опашката от ТИР-ове е над 6 километра, като повечето камиони са български.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови