Близо милион са ползвали безплатните електронни ресурси на издателство КЛЕТ България

Свободният достъп продължава и през летните месеци в помощ на учениците, които трябва да наваксват през ваканцията

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2020 в 13:36 1343 0

Безплатните онлайн ресурси на издателство Клет България достигнаха до близо 1 милион потребители по време на извънредното положение у нас. Само ползвателите на електронно четимите учебници надхвърлят 500 хиляди, а платформата IZZI, за която издателството предостави безвъзмезден достъп, помогна на над 120 хиляди души.

Очаквано, потребителите са били най-активни при използването на ресурсите на десктоп - 76,4%, а най-много виртуални източници са били разлиствани в София, Варна и Пловдив. Онези, които са се възползвали от виртуалните услуги на издателство Клет на мобилно устройство, са 20,9%, а тези, които са учили уроци от таблет, се оказват най-малко - само 2,3%. Най-активните градове отново са София и Варна. Въпреки че трафикът в България е най-голям, виртуалните ресурси са били използвани активно и от потребители от САЩ, Германия и Великобритания.

Данните на IZZI показват, че учители, ученици и родители са прекарали най-много време над читанката за първи клас, както и с учебниците по български език и математика, отново за първи клас, средно по 28 часа в платформата. Броят посещения пък е бил най-много за читанката и учебниците по Околен свят, Математика, Музика, образователните игри и видеа за 1-4 клас. В прогимназиалните класове най-много посещения има в учебниците по Човекът и природата за 5 и 6 клас, както и Математика, Български език и География.

Броят на новите посетители за началните класове и прогимназията отбелязва постоянно нарастване, а процентът на завръщащите е над 30%. Тъй като уроците не приключват за част от учениците, Клет България удължава безплатния достъп до виртуалните ресурси и през летните месеци.

"Аз и моите колеги винаги сме работили в посока активната дигитализация на поднесеното съдържание в образователния процес. За нас бе естествена стъпка по време на извънредното положение около COVID-19, както и досега, да бъдем неизменен партньор за българските учители и ученици и да съдействаме за справянето със ситуацията по най-добрия начин", коментира управителят на Клет България Владимир Колев.

"Правейки равносметка на постигнатото в този период, сме изключително доволни от резултатите и благодарим за доверието. Логичната стъпка напред е да доразвием и обогатим предлаганите от нас ресурси и защитим лидерската си позиция в българската образователна система".

Извънредната ситуация постави огромни предизвикателства пред ефективността на българското образование, но неоспоримият факт е, че онлайн ресурсите са работещ и напълно ефективен метод за преподаване, който може да бъде доразвит и използван и занапред.

От първи септември тази година всички желаещи могат да посетят сайта на Клет България, където да разгледат богатата база данни от над 50 000 образователни дигитални ресурса, да изберат и закупят дигитални учебници за новата учебна година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови