Близо 40% от младите водачи се научили да шофират, след като взели книжка

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2020 в 18:40 2789 2

Близо половината от младите водачи са управлявали автомобил само с придружител през първите месеци, след като са взели шофьорска книжка, а 85% от тях съветват близките им да последват този пример. Близо 40% от тях признават, че са придобили основните си шофьорски умения, след като са взели книжка.

Това показват данните от анкета проведена сред 2600 водачи на възраст между 18 и 27 години. Резултатите бяха съобщени от заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на старта на финалната надпревара от кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. Организатор е Съюзът на българските автомобилисти като през тази година се провежда под егидата на държавната агенция.

През първия етап на кампанията „Най-добър млад шофьор“ всички желаещи да се включат в надпреварата е трябвало да решат тест, който се доближава до листовките на шофьорските курсове. СБА и ДАБДП са добавили към тях и въпроси под формата на анкета, които да покажат нагласите им по редица въпроси свързани с безопасността на младите водачи.

„Получихме и някои притеснителни данни, като факта, че близо ¼ от младите водачи са придобили основните си умения зад волана още преди да започнат шофьорския си курс“, каза Тотева. По думите ѝ не по-малко притеснително е, че близо 40% от анкетираните са посочили, че основните си умения са придобили след шофьорския си курс. „Всичко това още веднъж показва колко е важно обучението да започва от най-ранна възраст и да работим за неговото постоянно подобрение“, подчерта заместник-председателят на ДАБДП.

Днес се провежда и състезанието Писта София, което е с фокус пътната безопасност. Приблизително 1,350 млн. души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия, а между 20 и 50 милиона души страдат от увреждания или трайни наранявания. В България 60% от всички инциденти със загинали и ранени настъпват на територията на населените места. Затова организаторите на инициативата от Българската федерация по автомобилен спорт, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Съюзът на българските автомобилисти обединяват усилия под общото послание – „Животът е с предимство“.

В днешното събитие участие взеха председателят на СБА Емил Панчев, старши комисар Благородна Макева, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“, д-р Надежда Тодоровска заместник – генерален директор на Българския червен кръст, Камен Михайлов, председател на Българска федерация по автомобилен спорт и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7594

2

yoghurt

20.09 2020 в 22:10

Явно 60% лъжат от кумова срама. Това е азбучна истина, чак и инструкторите са на това мнение - човек се научава, след като изкара книжка.

4586

1

stanimir_13

20.09 2020 в 20:41

То си личи отвсякъде.