Благомир Коцев се закле като кмет на Варна - баница и „Многоя лета“ за първото заседание на новия общински съвет (обновена)

Нели Александрова 13 ноември 2023 в 16:56 2334 0

Варна

Снимка Авторът

Новият кмет на Варна Благомир Коцев.

Излъченият от ПП-ДБ Благомир Коцев вече официално e кмет на Варна, слагайки край на 10-годишното управление на предшественика си Иван Портних от ГЕРБ. То започна след като Кирил Йорданов подаде оставка като градоначалник на морската столица, предизвикана от големите протести през зимата на 2013 г. и последвалото самозапалване на Пламен Горанов.

Коцев, както и още петима районни кметове, петима кметове на съставните на Варна села – Тополи, Каменар, Казашко, Звездица и Константиново, и новоизбраните 51 съветници, положиха клетва на първото заседание на новия общински съвет, свикано от областния управител проф. Андрияна Андреева.

"Бъдещето на Варна зависи от избора, който ще направите", каза Андреева в обръщението си към новите кметове и съветници. "Дали ще поставите просперитета и интересите на Варна над всички или ще се фокусирате върху различията си", добави тя.

В същият дух беше и словото към новата власт на временно изпълняващият длъжността кмет Пейчо Пейчев.

"Градете мостове за благото на варненци, не следвайте максимата „Разделяй и владей“, посъветва ги Пейчев.

Варна, наред с Благоевград, е сред градовете с най-фрагментирани общински съвети. Представители на 12 партии и местни коалиции влизат в него, което се очаква да затрудни работата на новата стара общинска администрация, на която кметът Благомир Коцев заяви, че ще даде шанс да покажат професионализма си.

Официалната церемония в това първо заседание беше предшествана от баница с късмети, дело на Росен Марков, познат като председател на Партията на българските мъже. Краят ѝ - със запис с изпълнение на „Многоя лета“.

"Варна има много локални проблеми, свързани с градската среда, инфраструктурата и подобряването на качеството на живот. Големите въпроси, чието решение ще се търси, са какво място ще има Варна в глобалното европейско семейство, как ще се развива културно и икономически. Надявам се, че ще имаме много добро управление, и че ще се обединяваме в името на интересите на жителите", коментира Коцев минути след като се закле.

Последвалата няколко минутна пауза, в която той и останалите новозаклели се получаваха поздравления, Андрияна Андреева коментира, че в "изключително вълнуващ момент – всеки иска да се докосне до властта".

Въпреки предварителните очаквания, само двама се оказаха претендентите за поста на председател на местния парламент – Николай Костадинов от "Възраждане" и Николай Стефанов от коалицията ПП-ДБ.

Николай Стефанов, който е в близки отношения с Бгагомир Коцев, е областен координатор на ПП за Варненска област и е познат като един от представителите на компанията мениджър на кораба "Царевна", който беше блокиран повече от 9 месеца в Мариопул след руското нахлуване в Украйна.

Николай Костадинов, освен с частния си бизнес е познат и като първи братовчед на лидера на партията си – Костадин Костадинов.

В гласуването отказаха да участват 19 от общо 51 съветници - от ГЕРБ, ДПС, СДС, "Български глась".

От гласувалите 32-ма, две бюлетини се оказаха невалидни, 20 за кандидата на "Възраждане" Николай Костадинов и 10 за Николай Стефанов от ПП-ДБ.

Гласуването за председател на Общинския съвет не доведе до окончателен резултат. Снимка: Авторът

Вторият опит за избор на председател се оказа успешен. С 31 гласа „За“, въпреки „стачкуващите“ съветници беше избран Христо Димитров, който беше кандидат за кмет на Варна на вота на 29 октомври и е водач на листата за общински съветници на „Алтернативата на гражданите“, които имат 6 представители в съвета.

Димитров е съсобственик на една от най-големите строителни компании у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика