Бивш шеф на НСО: Доган и Пеевски не бива да се охраняват от службата

OFFNews 16 декември 2019 в 10:22 4696 0

Националната служба за охрана пази изключително голям кръг от лица. Държавен ресурс не бива да се харчи например за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски, който ходи много рядко в парламента. Към този разширен кръг се причислява и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който "не е ниво за НСО", но въпреки това ползва 8 души охрана.

Това обяви бившият шеф на НСО ген. Димитър Владимиров пред Нова тв.

Според него, когато е напускал службата през 2004 г., бюджетът й е бил 13 млн. лв., а сега е 40 млн. лв.

„След реформирането на НСО, която беше призната в света, започна нейната деформация. Затова сега е като болен пациент, който трябва да се лекува”, коментира генералът. 

Той допълни, че първо е бил приет "калпав закон за НСО", като една от грешките в него е началници на службите да стават лица, които не са от системата, а това деформира службата. Ефектът е, че НСО е загубила доверието на гражданите. Според експерта е необходим нов закон за службата.

Ген. Владимиров допълни, че в миналото, ако е имало сигнал за заплаха срещу някое лице на публична длъжност, МВР е имало срок от месец - месец и половина да го провери, и ако не се е потвърждавал, охраната е снемана. Сега това не се прави. "Нямаше такива мераклии доживот да бъдат охранявани", каза той и допълни, че Доган в момента е частно лице и ако има заплаха срещу него, може да си наеме частна охрана.

Ген. Владимиров обясни, че при пристигането на Симеон Сакскобургготски в България през 2001 г., преди още да бъде обявено, че ще се яви на избори и ще участва в политическия живот, върху НСО е упражнен силен натиск да го охранява. Генералът обаче категорично отказал, защото законът му забранявал да разшири кръга на охраняваните лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови