Бивш руски депутат с обиди към управляващите и Радев в ефир, нарече ги 'дегенерати' и 'негодници'

ОFFNews 09 март 2018 в 21:50 10222 10

Визитата на руския патриарх Кирил в България на 3 март създаде напрежение не само у нас.

В едно от най-гледаните руски политически предавания - "Вечер", чиято тема на епизода от 6 март е „Защо България забрави руската кръв”, бяха отправени обиди към политиците ни и президента Румен Радев.

В ефира на телевизия „Россия 1” журналистът и водещ на предаването Владимир Соловьов отваря дискусията. Той заявява, че "българите са забравили кой ги е освободил от турско робство".

По време на разговора Семьон Багдасаров, бивш депутат, директор на Центъра за проучване на страните от Близкия изток и Централна Азия, обвинява президентът Румен Радев в това, че е "предал своя народ и вяра".

Според него Радев е проамерикански настроен, защото е учил в САЩ. Той допълва, че президентът ни е "човек в кавички". Освен това нарича политиците тук дегенерати: "Какво искате от тези дегенерати, които ръководят България?” Той обвинява управляващите, че са "негодници, които са забравили кой ги е освободил".

Преди дискусията патриарх Кирил изказа разочарованието си за това, че страната ни не отдава заслужената почит на Русия за Освобождението. Преди дни руската патриаршия разпространи на сайта си видеозапис от срещата между патриарх Кирил и Румен Радев, от който става ясно, че главата на руската църква е недоволен:

"Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война срещу Османска Турция. Надявам се, че средствата за масова информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на руския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", казва в обръщението си към Радев Кирил.

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", продължава той.

"Въпреки това аз съм благодарен на вас, на властите, на българската православна църква за забележителния начин, по който бе отпразнуван този юбилей. Много се надявам, че в съзнанието на българския народ и неговия политически елит ще се запази уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всякаква политическа конюнктура, за да освободи България", допълва руският патриарх.

Именно това изказване на патриарх Кирил накара ГЕРБ да поиска разсекретяване на разговоря между двамата, защото във видеото липсва частта с реакцията на президента. От Президентството обаче заявиха, че стенограма няма.

Относно случилото се в ефира на "Россия 1" от външно министерство заявиха, че няма да коментират лични изказвания, но подчертават, че те не спомагат за добрите отношения между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

12

XR4

10.03 2018 в 22:09

"...Те говорят така за нас, защото ни презират..." Като причината е...? Не се заяждам-питам.

23293

10

Стефан

10.03 2018 в 19:06

Смислено обяснение нямам и аз. Каквото имам - хич не звучи добре, еле па за нас.
Между другото, там има много безмозъчни ура-патриоти, които говорят точно това. И това е типовият тролинг в тамошния интернет. С такива се карам люто, правя ги за две стотинки, и понякога получават банове от собствените си модератори. А нормалните руснаци също се ядосват от такива приказки по наш адрес, и ги смятат като минимум за глупости.

13214

9

XR4

10.03 2018 в 18:10

Стефане, не знам дали се усещаш, но Русия е прекалено сериозна държава с изключително печени дипломати и държавни ръководители, за да се приеме, че изцепките на попа, на Толстой, на Путин(за азбуката) и на оная с "малките цици" са нещо случайно, нещо като необмислено "изтърсено" лично мнение....
Това е нещото което дразни, иначе бихме го приели с усмивка-малко ли глупости се пишат и по руските и по българските форуми, малко ли журналяги(и наши и техни) се упражняват в риторика.
А защо се прави......нямам никакво обяснение-кои сме ние та руснаците да ни обръщат специално внимание!

23293

7

Стефан

10.03 2018 в 13:52

Да, гигантска глупост, хем на празно място.
Кирил се такова във вентилатора, местните кресльовци с радост се напънаха на свой ред. После тамошните кресльовци. И така за миг изпотрошиха всичко, което беше направено поне след края на ерата обамка-килъри.

6145

6

kokoten

10.03 2018 в 12:04

Само идиот може да се засяга от подобни глупости....в наш'та мила родина ги има същите кретени(пишещите по-долу са типичен пример)...спомнете си какви глупости се наговориха по адрес на руснаците през годините.....така че,кретени,по-кротко...нищо не е забравено,никой не е забравен....

7489

5

Angel Ivanov

10.03 2018 в 08:27

Тези същите изабиха руските свещеници.разрушиха църквите и ги превърнаха в обори-под тяхно ръководство нашите национални предатели направиха същото а сега се представят за най-големите защитници на православието!Такова лицемерие на държавно ниво не имало никъде и никога!

8000

4

Мляко

10.03 2018 в 02:19

Чудно къде са русофилите в този форум след изказването на г-дата.

13214

3

XR4

10.03 2018 в 01:08

XR4, преди време разправяше, че много хора ще останат "изненадани" от генерала, но никой не му вярваше.
ПП.Истинско удоволствие е да се наблюдава реакцията на мацква...