Бивш общински съветник от ГЕРБ е инвеститорът във вилите в Арапя

OFFNews 25 януари 2019 в 18:07 6571 3

Бившият общински съветник от ГЕРБ в Царево Георги Атанасов е инвеститорът, който строи 15 вили в боровата гора край къмпинг "Арапя". 

Той заяви, че всъщност се премахват само опасните за хората изгнили и стари дървета. "Има сигнали от няколко години, че се пали гората тук от дивото къмпингуване, може да се видят дърветата. Тези дървета така или иначе са заминали. Ние не ги режем, отстраняваме това, което така или иначе вече не е живо дърво", коментира Атанасов пред bTV.

Инвеститорът обясни още, че първоначално е закупен проект, който предвиждал застрояването на 25 000 квадрата от местността с множество шестетажни хотели. "Сега обаче проектът е за 15 къщи от по 150 квадрата със запазена цялата растителност, която виждате", заяви той.

"Закупихме проект, който беше за 25 000 квадрата с влязло в сила разрешение за строеж за огромен комплекс, който след разговори в общината се разбрахме, че изобщо това нещо не може да мине и че гората трябва да се запази. И затова сме сменили целия проект и сме направили едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи, съобразени с цялата растителност в региона" заяви той.

Кмета на Царево Георги Лапчев, който също така е бивш шеф на горското стопанство в града, отбеляза, че не би трябвало да се строи там и прокуратурата е сезирана, но всичко е изрядно по документи.  "Виждам гора, но на документи е друго - това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот. Некоректно е да се говори, че е започнало сега всичко", коментира той и добави, че не трябва да се подчиняваме на това, което казват социалните мрежи.

Лапчев е на мнение, че проблемът се политизира заради предстоящите избори. Той добави още, че инвеститорът е съгласувал действията си с екологичното законодателство, но все пак предстои независимият орган да се произнесе.

На въпрос за познанството му с инвеститора по линия на ГЕРБ, Георги Лапчев отговори, че съвсем бегло си го спомня. "Този г-н беше в политическия живот на страната", но после той "избрал своя път, преди да придобие този имот", изтъкна кметът на Царево. 

Директорът на държавното горско стопанство в Царево също заяви, че местността не е горска територия, тъй като не е включена в новия горскостопански план.

По-рано днес стана ясно, че спорните строежи по Южното черноморие, които предизвикаха възмущение в последните дни, са временно спрени. Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг „Градина”, се отказва от проекта. Строителството на "Арапя" и "Алепу" пък е спряно от контролните органи, но само временно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2426

3

tania7777

26.01 2019 в 09:39

Кмета Лапачев бе избран благодарение на този Атанасов и Цигуларов, те бяха шефовете на ГЕРБ в Царево, сега се прави, че не ги познава. Атанасов излезе от общинския съвет, защото хората започнаха да недоволстват ,че всички далавери на Герба се вършат от него и разпределя! Кмета се е налапал от него много добре. Парите идват от Софи от човек на Герба и се купи всичко стойностно там!

6239

2

Izoblechitel

26.01 2019 в 08:29

E КОЙ друг??

Каквито и мърсотии да правят, накрая всичко води към главата на вмирисаната риба!
 
X

Подкастът на OFFNews