Бюрокрация бави работата на Фонда за лечение на деца

OFFNews 11 февруари 2014 в 09:13 2120 0

Специализираният фонд бави лечение на болни деца в чужбина.

Бюрокрация и липсата на достатъчно персонал бавят решенията за отпускането на средства от Фонда за лечение на деца по някои от случаите, обяви пред bTV директорът на фонда д-р Ива Станкова.

От няколко месеца семейства се оплакват, че много се бавят решения за лечение на деца с онкологични заболявания в чужбина, което може да е фатално за тях. От ГЕРБ, които създадоха този фонд, поискаха оставката на Станкова.

„Работата на фонда е да приема заявленията – следва обработка на документите, които се дават на експерти и отиват за оценка от Обществения съвет. Периодът между оценката и съвета е огромната работа.

Думата забавяне е относителна. Няма механизъм, чрез който изпратените в чужбина документи да пристигнат в конкретен срок обратно у нас”, оправда се шефката на фонда.

Наскоро тя подала молба за разкриването на още 4 щатни бройки във фонда. Работещите в момента във фонда сме само 7, заедно с мен, уточни шефът на фонда.

Според Калин Каменов, бивш шеф на Агенцията за закрила на детето, причина за забавянето е лошото управление на фонда от д-р Станкова.

„Подходът на нейното ръководство е бюрократичен. Аз знам как се работеше преди месеци и как се решаваха случаите на онкоболни деца. Родители от цялата страна споделят, че има бавене, а ние слушаме само едни извинения”, каза пред bTV Каменов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови