БХК с призив за предотвратяване на хомофобското насилие

Утре се навършват 12 години от убийството на Михаил Стоянов по хомофобски подбуди в Борисовата градина

OFFNews 29 септември 2020 в 12:49 2246 1

БХК призовава институциите за бързи действия за предотвратяване на хомофобското насилие заради случай на нападнати деца в Пловдив, които били с "неправилна" сексуална ориентация.

В понеделник стана ясно, че през изминалата седмица пловдивски ученици са нападнали свои връстници заради предполагаемата им хомосексуална ориентация. Според информацията инициаторите и голяма част от участниците в хомофобското шествие, завършило с насилие, са 14–15-годишни момчета.

Целта на момчетата е била "да изчистят градската градина" в Пловдив от момчета и момичета с "неправилна" сексуална ориентация. При акцията са били замеряни с яйца и бити няколко момичета заради различния им външен вид.

Днес пострадалите съобщават, че родителите им се страхуват да ги пуснат на училище.

"Призоваваме властите бързо и ефективно да изяснят фактите около случилото се и да не премълчават хомофобския мотив на деянието! Очакваме системна и адекватна работа с нападателите и техните семейства, за да стане ясно, че подобни прояви са противозаконни, наказуеми и обществено неприемливи", пишат от БХК. По думите им е необходим ясен сигнал, че нарушенията и престъпленията от омраза заради сексуална ориентация не се ползват с мълчалива протекция от страна на правоохранителните и правораздавателните органи.

БХК припомня, че утре се навършват дванайсет години от убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, бит до смърт в Борисовата градина със същия мотив, с който в неделя деца бяха тормозени и бити в Градската градина в Пловдив – "защото прилича на гей".

"Случилото се следва да предизвика остра загриженост в институциите, ангажирани с благосъстоянието на децата – Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето. Вече години наред децата и подрастващите стават свидетели на нарастваща публична агресия, нормализиране на езика на омразата и официализиране на предразсъдъците и отхвърлянето на различността", добавят от Български хелзинкски комитет.

Образователните стандарти не дават достатъчни гаранции за създаване на дух на толерантност и приемане в българското училище; нещо повече – допуска се то да формира предразсъдъци, омраза и агресивно отхвърляне.

БХК обръща внимание, че в подобна среда децата нямат друг шанс, освен да израснат като насилници и жертви. Задължение на институциите е да предотвратят това и да създадат приемаща среда за образование, възпитание и развитие за всички деца, независимо от техния пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който България е страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!