Безработните ще се регистрират и електронно

OFFNews 26 септември 2014 в 15:24 1892 0

Електронна регистрация за безработни ще въведе Агенцията по заетостта (АЗ), съобщи съобщи изпълнителният директор Асен Ангелов в столичното бюро по труда „Възраждане”.

В рамките на един работен ден той изпълняваше задълженията на трудов посредник в бюро по труда, за да разбере с какви проблеми се сбъскват посердниците и безработните.

Един от идентифицираните проблеми се изразява в липсата на достатъчно време за консултиране на безработните. В резултат на констатирания проблем е разработено и предложението хората, които се регистрират в бюрата, да могат да попълват на официалния сайт на АЗ в удобно за тях време необходимите данни, свързани с образование, трудов опит, очаквано възнаграждение, сектор, в който желаят да се реализират.

„Идеята на предстоящата нова услуга е, когато безработните стигнат до бюрата по труда, предварително попълнените от тях данни вече да са обработени от трудовите посредници. Така времето, което безработният прекарва с трудовия посредник, ще бъде използвано оптимално и оползотворено изцяло за консултиране, мотивиране и насочване”, обясни Ангелов.

Преди седмица агенцията пусна електронна услуга, насочена към работодателите. Те вече могат да заявяват свободни позиции не само на място в бюрата по труда, но и от разстояние в специално създадена електронна бланка на интернет страницата на АЗ.

Само за няколко дни 200 работодатели са се възполвали от услугата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови