Безплатни прегледи за рак на щитовидната жлеза през декември

Вероника Шербанова 29 ноември 2013 в 14:41 5082 2

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Безплатни прегледи за рак на щитовидната жлеза ще се проведат между 1 и 20 декември в „Скай Сити Мол София“.

Прегледите ще се извършват всеки ден от 12 до 20 часа. Безплатните консултации ще се извършват от изтъкнати ендокринолози с помощта на модерна ехографска апаратура.

При установени отклонения от нормата или при съмнение за тиреоиден карцином, пациентите ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания и лечение.

Целта на Кампанията за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза е да се повиши информираността на обществото за това заболяване, за характерните симптоми, рисковите фактори, ролята на профилактиката и методите за лечение.

Кампанията ще продължи и през 2014 г. и ще обхване цялата страна и най-вече малките градове и села, в които достъпът до специалист е ограничен.

Карциномът на щитовидната жлеза се среща рядко. Той представлява 1% от всички злокачествени образувания. 316 души са новооткритите заболели през 2009 г., а броят на новоткритите случаи през 2010 г. е 299 души. Близо половината от тях са диагностицирани в първия стадий на болестта, когато тя все още е лечима.

Организатори на Кампанията за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза са Център за защита на правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо“ със съдействието на Столична община, Скай Сити Шопинг Мол, Monrol България и агенция Beta PR. Медийни партньори на инициативата са БНТ, Нова Телевизия, bTV Media Group, БНР, Дарик Радио, БГ Радио, в. „Стандарт”, сп. „9 месеца” и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови