Безплатни пособия за всички 4-годишни в детските градини

52 общини са въвели задължителното предучилищно обучение от 4 г., още 3 се включват от учебната 2021-2022 г.

Александра Маркарян 22 април 2021 в 13:05 2512 0

Снимка Pixabay

Всички 4-годишни в детските градини да получават безплатни познавателни книжки по всички образователни направления предвижда проект на министъра на образованието в оставка Красимир Вълчев за изменение на правителствено постановление.

Според сегашния му текст безплатни пособия получават 4-годишните само в общините, които са въвели задължителното предучилищно образование от тази възраст. Към 1 януари 2021 г. са 52 от общо 265-те общини в страната. От учебната 2021/2022 г. към тях ще се прибавят още три общини.

Предложените промени в ПМС 79/2016 г. целят "осигуряване на равен достъп до предучилищно образование на всички деца, записани във втора възрастова група, без значение дали съответната община е взела решение за осъществяване на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца", посочва в мотивите си министър Вълчев.

Сега по закон безвъзмездно се осигуряват познавателни книжки, учебници и учебни комплекти в задължителна предучилищна възраст (трета и четвърта възрастови групи, съотв. за 5- и 6-годишните); учебници, учебни комплекти и достъп до електронно четими учебници - за учениците от I до IV клас; учебници и достъп до електронно четими учебници - за учениците от V до VII клас.

До началото на учебната 2023/2024 г. всички общини трябва да създадат условия за въвеждане на задължително предучилищно обучение от 4-годишна възраст.

Безплатните познавателни книжки, учебници и помагала се осигуряват, като на общините се превеждат допълнителни средства за закупуването им. За дете в задължителна предучилищна възраст се осигуряват 31 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!