Безплатен вход в Националния военноисторически музей в Деня на независимостта

OFFNews 19 септември 2018 в 11:24 1859 0

Националният военноисторически музей обяви, че входът ще бъде безплатен в Деня на независимостта на 22 септември.

Посетителите ще могат да разгледат от 10 до 17 ч. постоянната хронологична и външна експозиция на музея, както и временните изложби.

Само в този ден ще могат да се видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков – външен министър при обявяването на Независимостта и главна фигура в дипломатическата ѝ защита. Те са част от личния архив на неговата наследница Зоя Паприкова и фонда на НВИМ.

Специално за празника е създадена Стена на Независимостта. На нея посетителите ще могат да споделят своите чувства и мисли за Независимостта.

Посетителите ще могат да се докоснат и до ключови експонати от постоянната експозиция на музея. Сред тях са държавният печат на Княжество България, най-високото отличие на Царство България – орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“, униформата и шашката на цар Фердинанд I, униформата, пистолета „Браунинг“ и част от отличията на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев.

В музея ще бъдат прожетирани филмите „Независима България“ на Огнян Сурдолов и „Фердинанд Български“ на проф. Светослав Овчаров от 11.00 до 13.30 ч. и от 14.30 до 16.00 ч

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови