Бежанският център във Варна се трансформира

Калина Цонева, Варна 01 април 2022 в 16:43 1659 0

Снимка OFFNews

Центърът за съдействие на бежанците в Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде преструктуриран, съобщи областният управител Благомир Коцев.

В него вече ще се извършва само регистрация и настаняване на пристигащите от Украйна бежанци. Те ще могат да разчитат и на предоставянето на всякаква друга информация, която ги интересува.

Даренията за помощи на бежанците вече ще се приемат в бл. 68 в квартал „Чайка“. Там с организацията ще се занимават доброволците от организацията „Украински дом“. Водят се разговори и с БЧК, които да оказват помощ. С дейността ще бъдат ангажирани и държавни служители, които да контролират процесите. Замисълът е работата да стане още по-ефективна и да се реагира по-адекватно на нуждите на пристигащите.

В последната една седмица потокът от бежанци е намалял. Средно на денонощие пристигат до 150 души. Пет са пристигналите непридружени деца до 18 г. Грижата за тях е поета от социалните служби.

Следващата седмица – на 9 април, във Варна ще бъде проведена трудова борса с акцент предлагане и осигуряване на работа на намиращите се там украински граждани.

Междувременно, в Добричка област мобилни екипи на Бюрото по труда вече посещават и консултират украински граждани, настанени в региона. Голяма част от бежанците все още се ориентират в избора си на статут за пребиваване. В Добричко кризисният център за подкрепа на бежанците обяви и че търси лекарства за диабетици, хипертоници и онкоболни.

Понастоящем, към 1 април, във Варненско официално регистрирани са 18 300 граждани на Украйна, съобщи директорът на областна дирекция Полиция старши комисар Атанас Михов. В списъка влизат както настанените в хотели, както и на частни адреси.

В областта, където според данните в единния портал на България за Украйна са настанени 29 на сто от всички останали в страната украински бежанци (от общо в страната малко над 62 хил. души), вече са разкрити 20 места за издаване на документи за временен статут. Четири от тях са в Двореца на културата и спорта и работят денонощно. Следващата седмица ще бъдат разкрити още две в РПУ Девня. Възможно е да бъдат създадени и мобилни екипи, които да обикалят в областта и да регистрират на място пристигащите.

Дейността на бежанския център във Варна, който е най-големият в страната, започна в началото на март с идеята да осигурява хуманитарна помощ, приема и настанява бежанците.

За месец в него са регистрирани над 13 000 души, над 35 хил. пъти е оказвана хуманитарна помощ.

От 1 април започва подаването и на документи от хотелиерите, които отвориха за бежанци от Украйна, за получаване на определените от правителството 40 лева на човек на настанен човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews