Без тестване за COVID в училищата от днес

Маските остават поне до 31 март

OFFNews 29 март 2022 в 06:11 967 0

ученици, училище, деца

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Тестването за COVID-19 в училищата отпада от днес, 29 март, съгласно заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова. Тя изисква учениците, които досега са училии онлайн заради отказ от тестване, също да се върнат в клас.

Онлайн вече ще се учи само при писмено разрешение за това, информира МОН. По закон родителите могат да прехвърлят децата си в е-обучение по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ. До 30 дни онлайн обучение разрешава директорът, а по-дълъг период - началникът на Регионалното управление на образованието.

От децата от I до IV клас ще продължи да се изисква да носят маски в коридорите и общите помещения на училищата. По-големите трябва да са с маски навсякъде. Дистанцията, дезинфекцията и честото проветряване също продължават да се изискват.

Изискването за маски остава поне до края на март. Правителството реши извънредната епидемична обстановка да не бъде продължавана след 31.03., което означава отпадане на маските, но в същото време парламентът ще гласува законопроект, който разрешава налагането им и без наличието на извънредна епидемична обстановка. Ако бъде приет, здравните власти ще имат право да въвеждат мерки според заболеваемостта в дадения регион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови