Без КАТ при катастрофи, ако няма ранени, протоколите не се регистрират в МВР

OFFNews 15 февруари 2017 в 20:03 6253 1

Катаджии вече няма да идват при всяка катастрофа, а шофьорите ще подписват двустранен констативен протокол, който няма да се регистрира в МВР. Това прие Комисията за финансов надзор (КФН) с изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия.

Двустранен констативен протокол може да се подпише между участниците във всяко ПТП, в което не са пострадали хора, предвиждат промените.  Досега действаше правилото, че не се подписват двустранни протоколи, когато някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход. Формата и съдържанието на протоколите се запазват.

Задължително е да се извикат полицаи обаче, ако някой от шофьорите е пил или дрогиран, няма книжка или участниците в катастрофата не могат да се разберат за подписване на протокол. Не може без КАТ и ако има пострадали хора. 

С наредбата КФН се урежда и електронен обмен на информация между МВР и Гаранционния фонд, съответно и застрахователите, за пътнотранспортните произшествия, посетени на място от МВР и за тези с двустранни протоколи, за които е предявена претенция пред застраховател. Ежедневно ще се обменят и цифрови снимки от произшествията, които са посетени на място от органите на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!