Без автомобили в центъра на София днес

OFFNews Последна промяна на 22 септември 2017 в 06:05 2471 0

Центърът на София ще е затворен за влизане на автомобили от 8 до 19 часа днес. Причината е, че столицата се присъединява към инициативата Ден без автомобили в рамките на Европейската седмица на мобилността.

Центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране – районът, ограничен между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Княз Александър Дондуков“, ул. „Георги Сава Раковски“, бул. „Цар Освободител“, с изключение на граничните улици и булеварди.

Забраната изключва автомобилите, обслужващи мероприятието, както и колите на масовия градски транспорт и автомобили на сватбени тържества и на живущите.

От 00:00 до 19:00 ч. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства:

- на бул. „Витоша“ между ул. „Алабин“ и бул. „Александър Стамболийски“;
- на пл. „Кн. Александър І“;
- на ул. „Леге“;
- на ул. „Съборна“ между пл. „Св. Неделя“ и ул. „Леге“.

Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението.

Общината призовава гражданите и посетителите на София да използват градския транспорт за стигане до центъра, а в пешеходния периметъра да се разхождат пеша, да карат колело, ролери, тротинетка и да ползват градски транспорт.

От 19 до 23 септември ще се извършва измерване на качеството на въздуха, за да се отчетат разликите в дните с активен автомобилен трафик и почивните дни.