Quantcast

Белодробна тромбоемболия е причината за смъртта на 29-годишната родилка

OFFNews Последна промяна на 17 май 2015 в 17:22 16218 9

Масивна белодробна тромбеамболия е причина за смъртта на 29-годишната родилка в столичния медицински комплекс „Д-р Щерев".

Това сочи заключението на свиканата лекарска консултативна комисия. В момента се очаква независимото официалното становище от аутопсията, която ще бъде проведена от Съдебна медицина, съобщава БГНЕС. 

Младата жена е родила на 14 май с цезарово сечение, като родилният процес е протекъл без усложнения. Ден по-късно жената внезапно е колабирала, а веднага след смъртта й в болницата е свикана лекарска консултативна комисия, която прави пълен обзор на случая.

"На база на цялостната медицинска документация, резултати от проведени изследвания и клинична картина, становището на комисията е, че се касае за остър брутален инцидент на масивна белодробна тромбемболия", казаха от болницата. От там посочиха, че според международни медицински проучвания това състояние е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни, разполагащи с добре оборудвани родилни отделения и опитни екипи. Състоянието по правило настъпва за минути с невъзможност да бъде овладяно."

От клиниката съобщиха, че смъртта е настъпила по непредотвратими за съвременната медицина причини.

Родилката се казва Преслава Ризанова-Първанова, бременността й протекла нормално при надлежно наблюдение на женската консултация. На 14 май в 6:00 ч. е приета за планирано цезарово сечение по собствено желание. Оперативното раждане е протекло при опитни оператори – акушер-гинеколози с нормална кръвозагуба и без усложнения. Родено е момиченце - Димана в прекрасно състояние и здраве, което в момента се намира под грижите на неонатолозите и акушерките на болницата. След операцията поведението и състоянието на Преслава не будят никакви индикации за усложнения.

Съпругът й е бил на самото раждане, след раждането също са се чули и тя не е имала никакви оплаквания, включително и към персонала, каза днес доц. Атанас Щерев.

Внезапно при второ раздвижване за деня от реанимационната акушерка в 8:40 часа, жената колабира. Веднага екип от анестезиолози-реаниматори са започнали спешни реанимационни мероприятия в пълен обем, продължили два часа без успех.

Доц. Атанас Щерев предположи, че такъв внезапен инцидент на следващия ден след операцията при пълно здраве се дължи на откъснал се тромб. За съжаление, нищо не е предвещавало тази ситуация. Доц. Щерев съобщи, че лекуващите лекари са давали аспирин протект по време на бременността това да не се случи, а предишният ден е приложен и друг медикамент. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.05 2015 в 00:39

Рискове за бебето има и то повече от тези при нормално раждане. Включително и късни прояви. В момента се правят проучвания, за да се установи има ли връзка между нарастналата заболеваемост от диабет тип1 и оперативното родоразрешение. Такава е доказана за астмата. Нормалното раждане е полезно за бебето, в случайте когато нещата са както трябва. Бебето минава през родовия канал, компресията спомага за изкарване на евентуално погълнати околоплодни води (затова при секцио бебето се аспирира), при момчетата точно това минаване може да е последният шанс тестисите да се спуснат от коремната кухина (съответно вродените ингвинални хернии са по-чести при момченца, родени със секцио). И също важен е контактът с майчините бактерии, които първи ще навлязат в храносмилателната система на бебето.Процентът на ранна неонатална смърт е по-висок, да не пренебрегваме факта, че планово секцио се прави 3 седмици преди термин, т.е. бебето е още незряло, което повишава риска от внезапна детска смърт. Ако имаше по-добър начин да се появим на света от нормалния, нямаше да го наричаме "нормален". Естествено, ако майката има вагинална инфекция, е по-добре да избегнем заразяване на новороденото, защото за него е крайно опасна, с оглед полза-риск се избира по-добрия вариант. Но секциото си остава необходимо зло-при нужда незаменимо,без нужда крайно излишно, то в никакъв случай не е панацея.

18.05 2015 в 13:16

Бих искала да помоля тези, които нямат лични впечатления от оперативно раждане, да не бързат с коментарите. Какво значи "без болка" и "лесно"? Това, че те анестезират за самата операция, не значи, че после не те боли, докато се възстановяваш. Не значи и че е лесно, само защото не се налага да напъваш и елиминираш риска от разкъсвания. Вагиналното раждане също може да се извърпши с анестезия, нали така? Предимството на секциото е, че рисковете за бебето са по-малко на брой, хайде да не забравяме. А белодробната емболия е известен риск и може да се случи на всеки, буквално на всеки. Трагично, но вярно.

18.05 2015 в 09:15

Съболезнования на семейството на родилката. В днешно време жената може да роди, където и както пожелае. Законът й дава това право. Поради тази причина повече от 50% от тях избират цезарово сечение, защото няма болка и трае по-бързо. Всички знаем, че всяка операция, била тя и рутинна, носи рискове. ОПерирана съм няколко пъти и всеки път ми дават един куп бумаги да изчета и подпиша, за рисковете и последствията от всяка операция. МНого е тежко като ги четеш и трябва да ги подпишеш, но такава е процедурата във всяка една болница - частна или държавна. И второто - за някои, които пишат навсякъде с цел демонизиране на здравните работници. Нека прочетат какво представлява белодробната емболия (виждала съм как може да прати човек в болницата за секунди, преди да се осъзнаеш) и токава да пишат.

17.05 2015 в 22:55

Проблемът не е че от цезаровото се печелят повече пари, в известен смисъл се спестяват ядове и на лекари и на родилката, с цената на повишен риск, точно от такива случаи. Жалко за жената стават такива неща, но много да не кажа повечето лекари не обясняват на пациентката си рисковете. Това е истинския проблем.
Аз бих изчакал резултатите от аутопсията, преди да правя изводи и да приказвам обаче, ако бях лекар в тази болница.

17.05 2015 в 21:40

До Леле: МНого ти е голяма устата. Знаеш ли колко е разликата в цената между нормално раждане и цезарово сечение в тази болница? 190 лв. Отвори им сайта и се поинтересувай преди да бълваш глупости. Някой е бил много на зор, че да си прибере тази сума в джоба. МНого си жалък...

17.05 2015 в 21:08

Затова, мили дами, не прибягвайте до оперативна намеса, ако не се налага. Ето, нямял си дни, женицата... Може би, ако беше родила нормално, това нямаше да й се случи. Но кой да знае.

17.05 2015 в 20:54

Леле, като си такъв отворко, при следващия случай на тромбемболия ще викат теб. Остави си телефона.

17.05 2015 в 20:54

Нищо дълбоко не се крие тук. Искала е жената да роди лесно, цената е допълнителен риск.

17.05 2015 в 19:49

платено секцио при нормална бременност - начин да вземем едни пари. тук нещо се крие дълбоко.