Белодробна тромбоемболия е причината за смъртта на 29-годишната родилка

OFFNews 17 май 2015 в 17:22 18291 9

Масивна белодробна тромбеамболия е причина за смъртта на 29-годишната родилка в столичния медицински комплекс „Д-р Щерев".

Това сочи заключението на свиканата лекарска консултативна комисия. В момента се очаква независимото официалното становище от аутопсията, която ще бъде проведена от Съдебна медицина, съобщава БГНЕС. 

Младата жена е родила на 14 май с цезарово сечение, като родилният процес е протекъл без усложнения. Ден по-късно жената внезапно е колабирала, а веднага след смъртта й в болницата е свикана лекарска консултативна комисия, която прави пълен обзор на случая.

"На база на цялостната медицинска документация, резултати от проведени изследвания и клинична картина, становището на комисията е, че се касае за остър брутален инцидент на масивна белодробна тромбемболия", казаха от болницата. От там посочиха, че според международни медицински проучвания това състояние е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни, разполагащи с добре оборудвани родилни отделения и опитни екипи. Състоянието по правило настъпва за минути с невъзможност да бъде овладяно."

От клиниката съобщиха, че смъртта е настъпила по непредотвратими за съвременната медицина причини.

Родилката се казва Преслава Ризанова-Първанова, бременността й протекла нормално при надлежно наблюдение на женската консултация. На 14 май в 6:00 ч. е приета за планирано цезарово сечение по собствено желание. Оперативното раждане е протекло при опитни оператори – акушер-гинеколози с нормална кръвозагуба и без усложнения. Родено е момиченце - Димана в прекрасно състояние и здраве, което в момента се намира под грижите на неонатолозите и акушерките на болницата. След операцията поведението и състоянието на Преслава не будят никакви индикации за усложнения.

Съпругът й е бил на самото раждане, след раждането също са се чули и тя не е имала никакви оплаквания, включително и към персонала, каза днес доц. Атанас Щерев.

Внезапно при второ раздвижване за деня от реанимационната акушерка в 8:40 часа, жената колабира. Веднага екип от анестезиолози-реаниматори са започнали спешни реанимационни мероприятия в пълен обем, продължили два часа без успех.

Доц. Атанас Щерев предположи, че такъв внезапен инцидент на следващия ден след операцията при пълно здраве се дължи на откъснал се тромб. За съжаление, нищо не е предвещавало тази ситуация. Доц. Щерев съобщи, че лекуващите лекари са давали аспирин протект по време на бременността това да не се случи, а предишният ден е приложен и друг медикамент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!