Бедственото положение в Тетевенско остава в сила, не е реалистично да бъде отменено

Това обаче вероятно ще се случи в Пирдоп, където обстановката се успокоява

OFFNews 26 юли 2018 в 10:01 1991 0

Бедственото положение в Тетевенско остава в сила. Не е реалистично то да бъде отменено до един-два дни, защото първо трябва да се възстановят съоръженията и възможността на хората за нормален живот, заяви областният управител на Ловеч Георги Терзийски пред БНР.

Нощта е преминала спокойно, но има сигнали за наводнени къщи от вчера следобед, когато се изля проливен дъжд над Ябланица, Глогово и Градежница.

"Сигналите са отработени. След 22 часа (снощи – б.р.) нямаме сигнали за наводнения и бедстващи хора. Става дума за отводняване на дворове и приземни етажи. Няма данни за сериозни щети по имуществото на хората“, обясни той. Въпреки това те са много на брой -  и в Глогове, и Гражница, и по пътната инфраструктура.

Днес комисия ще посети всички пострадали райони. Община Тетевен също извършва оценка на щетите.

Документите ще междуведомствената комисия за установяване и подпомагане към Министерския съвет ще бъдат внесени максимално бързо, обеща областният управител. Помощ ще се търси и от държавното предприятие за управление на язовирите, за да бъдат почистване на речните корита в рамките на дейността му.

Терзийски увери, че ще има достатъчно вода за хората - днес ще бъдат доставени още 2 водоноски.

Днес служители на Министерството на отбраната ще се заемат да монтират понтонен мост, съобщи регионалният министър, който посети пострадалото от пороя село Глогово снощи.

За разлика от Тетевенско, в Пирдоп се очаква бедственото положение да бъде отменено днес, прогнозира зам.-кметът на града Вера Бойчева също пред БНР.

"Ситуацията вече е овладяна, обстановката е по-спокойна. Цяла нощ сме обикаляли града. В ранни зори проверихме отново мостовете и реките. Тази нощ нямаше нито един сигнал", допълни зам.-кметът на Пирдоп.

Две реки преляха в Пирдоп, като наводниха къщи и прекъснаха подбалканския път София - Бургас в сряда сутринта след поройния дъжд. Залетите земеделски имоти са много. Комисия ще оценява щетите.

Няма опасност от преливане на язовир Душанци.

И днес обаче Националният институт по метеорология и хидрология при БАН предупредиха, че се очакват поройни наводнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови