​Бедственото положение в Банско остава

OFFNews 10 ноември 2016 в 07:37 4182 3

​Бедственото положение в Банско остава

Снимка БГНЕС

Остава бедственото положение в Банско заради проливните дъждове, заради които от коритото си излязоха реките Бъндеришка, Глазне и Демянишка в района на Пирин.

Цяла нощ аварийни екипи следиха нивото на река Глазне, за да реагират в случай че излезе от коритото си, съобщава БНТ. Реката започна да снижава нивото си. Критичен остава и участъкът, където се събират реките Бъндеришка и Дамянишка. 

Същото важи и за района, който беше определен вчера като най-критичен - там, където се съединяват двете по-малки реки - Бъндеришка и Дамянишка.

Кметът на Банско Георги Икономов също потвърди, че бедственото положение до часове ще бъде отменено.

1/3 от ски пътя е превърнат в речно корито. Имаме един напълно разрушен мост и един частично. Две заведения също бяха наводнени. Едно от решенията е стената да бъде удължена. Има готови проекти, трябва да се потърси финансиране и по оперативни програми и целево, каза той.

Заради дъждовете ситуацията беше усложнена и в общините Сандански, Гоце Делчев и Разлог, където имаше значително повишение на нивата на реките. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов каза, че основните проблеми са заради придошлите нива на големите реки. 

Над 30 екипа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ работиха през изминалото денонощие на територията на областите Благоевград, Смолян и Кърджали, които бяха най-силно засегнати от обилните валежи и силните ветрове, съобщиха от МВР. В оперативния център на пожарната служба бяха получени малко над 70 сигнала във връзка с усложнената оперативна обстановка – основната част от тях за наводнени приземни помещения, части от пътната инфраструктура, както и за паднали дървета и отстраняване на опасни предмети. Пожарни екипи оказаха съдействие на 14 закъсали превозни средства и евакуираха на безопасно място десетки застрашени стопански животни по поречието на река Струма. С верижна техника бяха укрепени и надстроени дигите по поречието на река Глазне на територията на община Банско. Няма пострадали хора, не се е наложило извършване на евакуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

3

мгергов

10.11 2016 в 12:44

Да ви кажа, говорих с човек, които е в сферата. Преливания са от години. Има и статистика. Освен това точно заради това там се правят тренировките на отрядите за действие при наводнения на Пожарната и ГЗ.

12548

2

WhoKnows

10.11 2016 в 09:02

Нека построят още писти, още гора да изсекат... може и цялото Банско да го отнесат водите! От алчност ще се самоунищожат... Панаир на суетата!
 
X

Подкастът на OFFNews