Quantcast

Бат' Сали иска оставката на кмета бияч от Галиче

OFFNews Последна промяна на 15 април 2014 в 10:00 2167 5

Депутатът от ДПС и ромски лидер Александър Методиев, по-известен като Бат’ Сали, поиска оставката на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков.

Депутатът заяви, че ще иска проверка от компетентните органи да направят проверка на управлението на кмета, което продължава вече четвърти мандат.

Скандалният кмет, който преди време беше клиент на Темида заради саморазправа с жители на селото, отново се появи на сцената, след като хора от Галиче пропищяха от терора от страна на синовете на Чоков. Според галичани кметската фамилия раздават правосъдие и се саморазправят с жители на селото.

В отговор Бат’ Сали откликна с искане за оставка. 

„Аз ще помоля той лично да си подаде оставката като кмет, вярвам, че има и доста нарушения от негова страна – ще искам проверки на НАП, МВР, данъчни инспектор, дори ЧЕЗ, защото имам информация, че той не си плаща тока и водата на цеховете, които ползва за земеделие. Имам информация, че отказва доста програми за тази община – връщал ги под предлог, че няма желание”, коментира депутатът в предаването „Тази сутрин” по bTV.

След като ромите от селото се заканиха, че „няма повече” да гласуват за Чоков, Александър Методиев обясни, че те никога не са били електорат на кмета, подкрепен от ГЕРБ. „Нашите хора досега, упражняван е натиск дори физически, карал е нашите хора с побоища да гласуват за него. Последно време синът му с негова благословия малтретира и съучениците си”, коментира депутатът.

„Вече съм народен представител, затова спряха да се страхуват. Предполагам, че тези хора имат симпатии към ДПС, но важното е, че един човек се е превърнал в дерибей в XXI век. Този човек не трябва да властва по този начин. Ако институциите не си вземат поука, вероятно случаят „Лясковец” ще бледнее пред случая „Галиче”, предупреди Александър Методиев.

Той твърди, че досега никой не е подавал сигнал срещу Ценко Чоков от страх. „В по-голямата част не гласува – затова има опит за сплашване на ромските избиратели. Той тероризира гражданите”, допълни още Александър Методиев като подчерта, че в Галиче няма нито една кражба, извършена от роми. Той отхвърли тезата, че това се дължи на суровите методи на кмета.

Сред хората от махалата в Галиче, които най-активно въстанаха срещу кмета Ценко Чоков и сина му, на преден план сред изплашените и тормозените излизат двама мъже - осъденият за кражба на зърно от държавния резерв Мехти Касъмов и синът му Касъм. На последните парламентарни избори Касъм е кандидат за депутат от ДПС, а през 2011 г. бащата Мехти е кандидат за кмет на Галиче. Архивни разкази от тогава припомнят как Касъмови печелят гласове.

„Хората ни имат доверие, много сме им помагали. Разчитаме на ромски гласове и фактите са на яве”, разказва преди време синът Касъм Касъмов. „Може само, ако е татко ми. Той е помагал. Партии не ги интересуват много. Много хора са работили при нас, храна, лекарства по празниците раздаваме храна”, допълва той.

„Знаете ли каква организация е. Един се напил снощи, втори кърти желязо, търсим ги с коли, обикаляме, носим ги млачим ги. Само и само да ходят да гласуват”, споделя и бащата Мехти Касъмов.

Той разказа и за своя начин да провери дали хората са гласували „правилно”. „Снимам 4000 бюлетини и хората ми влизат от къща на къща. Гласувай, да те видя. Сгрешил – пак”, обясни той.

„Търговия с гласове с Касъмов са правили всички до сега”, твърди по същото време бившият депутат от ГЕРБ Николай Коцев.

В коментар на архивните кадри на баща и син Касъмови Александър Методиев обяви, че „ДПС никога не е купувало гласове от ромски произход”.

„Ако наистина има купуване на гласове, има институции, които да санкционират. Това е най-близката партия до нашия цигански етнос. Обвиненията към тази фамилия са неоснователни. Към Касъмови наистина са отправяни заплахи, но побоищата са над хора, които не са гласували за ДПС – деца на 14-15 години. Просто 21 век няма как да допуснем някои да си прави своеволия”, категоричен беше депутатът от ДПС.

По думите му, инциденти се случват през последните повече от 10 години и то не само в ромските семейства, а в цялото село.

„Страхът от него и сина му не позволява на хората да се оплачат. Ще сигнализирам да се провери голямото количество оръжия което притежава, ще сезирам г-н Йовчев да направи проверка за състоянието и законовите изисквания - никой не трябва да се разхожда с оръжие и да всява страх”, подчерта Методиев.

„Никой няма да изяви желание да бъде пребит преди избори – този човек вероятно пак със своите действия се опитва да всява страх преди изборите”, обясни депутатът, който обвърза събитията в Галиче с изборите на 25 май.

„Дерибеят да си развява коня и гривната в едно българско село – не може”, заяви още Александър Методиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2014 в 14:34

Тсигънину може само да краде и да лъже, така че не му се връзвайте много, много...

15.04 2014 в 14:10

Мръсна мангалска сволоч.В Галиче тероризират само мангалите за да нямат време да крадат.Бил съм там и знам,че циганите са пропищели,ама циганин ли е,само бой стригане и глад.

15.04 2014 в 14:03

Браво на кмета!Бил съм в селото, разговарял съм с хората.Всички са доволни от него.Стига двойни стандарти и цигански терор!

15.04 2014 в 13:31

Аз имам роднини в село Галиче и искам да ви кажа какво са ми споделяли те: От както Чоков е кмет циганите в селото не крадат, има ред и хората не се страхуват от кражби и цигански набези над самотни старци и старици.Я някой се опита да краде, кмета веднага взема мерки - по-свой начин.Не знам как го прави, но българите са доволни, а има и доста англичани заселили се там, защото се живее безопасно.Затова той е вече четвърти мандат кмет.Вие сами решете дали бат сали или кмета е прав в случая.

15.04 2014 в 10:35

Това правят и ДПС с българите в родопските села, а тук за едно село се вдигна такава олелия. Защо не направите проверка дали бат Сали и родата му си пращат тока и данъците? На мен лично ми писна от цигански расизъм и произвол. След като не учат, не работят и само крадат, заслужават само бой.