Барелефът на Джон Ленън изчезнал от стената на Нотариата, общината готова да го възстанови

OFFNews 08 януари 2019 в 11:48 4756 0

Барелефът на Джон Ленън, който бе поставен в центъра на София през 2010 г. по повод 30-годишнината от неговото убийство, е бил демонтиран. 

Творбата на художника Петър Маринов я няма отпреди Коледа, информира Радио ТАНГРА МЕГА РОК. Кметът на район "Средец" Мария Ачкова е започнала проверка, обещала е да подаде сигнал в Първо районно управление на МВР, обясняват от медиата, които са сезирали районния кмет. 

Че Джон Ленън вече не е на стената станало ясно след отварянето на тази част от ул. "Граф Игнатиев" за движение. От строителната фирма GP Group знаели за липсата още преди Коледа, но стената не била в обхвата на техния ремонт. 

От КПКОНПИ, които са сегашните стопани на бившия нотариат, уверили, че нямат нищо общо с демонтажа на барелефа и очакват цялостния край на всички строителни дейности в района (в това число и станцията на метро), за да започнат реконструкция на къщата. Изпратеният от КПКОНПИ екип е установил, че плочата наистина е махната и е демонтирана, а не счупена. 

Авторът Петьо Маринов също е бил информиран за изчезването на барелефа, но не знае подробности. 

Председателят на комисията по култура в СОС Малина Едрева заяви за OFFNews, че вече са подготвили доклад за поставяне на барелефа, за чието изчезване са получили информация през декември. Ако се е загубил, авторът му може да го възстанови по запазения калъп, но трябва да се получи становище от НИНКН за доклада. 

Барелефът досега е стоял, без да има решение на СОС за това, уточни Едрева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови