Банско става затворен град

OFFNews Последна промяна на 17 март 2020 в 19:32 4945 4

Банско се превръща в затворен град, след като правителството и Националният оперативен щаб за борбата с коронавируса решиха да забранят влизането и излизането от града за срок от две седмици. На изходите на града ще бъдат създадени КПП-та, на които ще се проверяват влизащите и излизащи камиони за хранителни продукти, медикаменти, с които да се заредят аптеките, и служители на ВиК или енергото при нужда.

Щабът ще предложи на правителството да обяви карантина на града. Още след предложението на главния прокурор Иван Гешев Банско да бъде поставено под карантина започна спешно заседание на оперативния щаб в общината. 

Специалните мерки обяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски и те са следните - забраняват се безразборните разходки по улиците на града. Хората с адресна реагистрация в Банско ще могат да се приберат отсега до 18 часа утре. Гражданите на града ще могат да излизат, само ако трябва да отидат до аптека, хранителен магазин, банка или здравно заведение, обясни ген. Мутафчийски.

Редът в Банско ще се осигурява от РПУ-то в града, но на КПП-тата вероятно ще бъдат извикани полицаи от други райони, посочи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той уточни, че случаите на нарушаване на извънредното положение вече не са единични и хората ще бъдат санкционирани.

"Разпоредил съм на главния секретар и директорите на областни дирекции да предприемат всички законови мерки, за да гарантират изпълнението на заповедта. Искам да помоля всички граждани да не нарушават заповедта и да не навлизат в града, като това ще се приема като нарушаване на карантина, за което според новия закон се налага наказание до 5 г. затвор и глоба от до 10 000 лв.", заяви Маринов.

Външният министър Екатерина Захариева отбеляза, че в момента в ски курорта са около 200 чуждестранни туристи. В случай, че някой от тях поиска да си тръгне, ще има чартъри. Останалите трябва да се подчинят на мерките срещу разпространение на коронавируса в курорта.

По-рано стана ясно, че в Благоевградската болница има двама пациенти с коронавирусна инфекция, а три от установените през последното денонощие случаи на Covid-19 имат връзка с Банско.

Публикуваме и пълния текст на самата заповед за Банско на здравния министър Кирил Ананиев:

Н А Р Е Ж Д А М

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение" ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция - Благоевград, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Банско да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

Plamerias

18.03 2020 в 17:16

Защо винаги вниманието бяга от там, където най-много трябва да е концентрирано? Не само Банско трябва да е под такава сериозна карантина.

2038

3

NelSun

18.03 2020 в 14:58

Де да бяха взели и в другите градове толкова сериозни мерки както в Банско, сега едва ли щяхме да сме в такава ситуация. Дано бързо да се нормализират нещата в цялата страна и да се върнем към нормалния си начин на живот.

1111

2

Journey

18.03 2020 в 03:10

Изобщо и да не го отварят.

73928

1

El Commandante

17.03 2020 в 20:37

Сега ако бех некой от тукашните религиозни фанатици, щех да кажем че това е Божие наказание за банскалии за техната алчност, хохо....