Гешев поиска почти военно положение. Сигурен е, че няма да ни се размине

Законът за извънредното положение почти е приет

OFFNews Последна промяна на 17 март 2020 в 16:38 13091 8

Снимка Архив

Иван Гешев

„Призовавам да се предприемат радикални мерки. Бяхме едни от първите в Европа, които ги взеха, всички останали страни бяха след нас и ни последваха, включително и САЩ. Проблемът се решава, когато е хванат в самото начало иначе след това става нерешим“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на заседание на парламентарната правна комисия и предложи поставяне под карантина на Банско. Комисията обсъди на първо четене проект на закона за извънредното положение, заради коронавируса. С него се узаконяват наложените ограничения на правата на гражданите и се предлагат мерки за компенсиране на щетите на засегнатите работодатели и работници.

“През последните три дни непрекъснато чувам: Икономиката, икономиката, икономиката. Икономика се възстановява. Държава се възстановява, но животът не се възстановява”, каза няколко пъти Иван Гешев.

Той поиска ограничавания на междуградския транспорт, струпването на хора: „Да не се пътува, ако не е наложително, трябва да се мине в режим почти военно положение. Произвеждат се стоки от първа необходимост… Не ни трябват допълнителни проблеми“.

Главният прокурор смята, че настоящата криза ще покаже дали в България има държавници или хора, които се занимават с дребнотемие. „Ако мислим за избори, може да се окаже, че няма да има кой да избираме и кой да ни избира. Негативните сценарии от Европа вероятно ще се развият и тук, имаме застаряващо население“, каза още той.

„Този проектозакон вчера може би е бил актуален, към днешна дата не е актуален, а утре ще е безсмислен. В реално време наблюдавам, че ситуацията се променя с часове“, заяви главният прокурор.

“Винаги съм бил привърженик на това, че трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Надявам се да не съм лош пророк, но мисля, че времето ни изтича като пясъчен часовник, дано не е изтекло. Това, което наблюдавам в последните дни, е някаква надежда, че на нас ще ни се размине. Вече съм почти 100% сигурен, че няма да ни се размине, ще повторим сценария на други страни от ЕС”, заяви Гешев. Той си тръгна преди да започне фактическото обсъждане на проекто закона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17017

7

order

17.03 2020 в 18:33

Слагайте му и на тоя едни лампази .....за това се натяга толкова.....
Ама все пак ще требва да подклеква на Президента!!!!!

77928

6

El Commandante

17.03 2020 в 18:30

П.С. И се казва Надявам се да СЪМ ЛОШ ПРОРОК!!!

Демек такъв пророк, на който НЕ МУ СЕ СБЪДВАТ ПРОРИЦАНИЯТА!!!

Майка ви дейба неграмотна!

77928

5

El Commandante

17.03 2020 в 18:28

Фатмака си е фатмак, все към диктатура го дърпа тоя урод.

13873

4

emanuilis

17.03 2020 в 18:28

И този се изказа „компетентно".

14612

3

случайно прочетох

17.03 2020 в 18:25

Защо сульо и пульо се упражняват по вирусология?????????

12362

2

Хуан

17.03 2020 в 17:43

Аз съм за възможно най-строги мерки, тъй като считам че само те, при липса на предпазни средства и съответна апаратура за лечение, реално могат да ограничат заразата. Обаче супер ме дразни високоплатен държавен служител да ми обяснява за икономиката как не била важна и да получава тлъстата си държавна заплата. Логично би било, веднага да се откаже от нея, докато не се възстанови икономиката от предкризисни нива, за да бъде наистина солидарен и да не звучи демагогски.

15614

1

OTBPAT

17.03 2020 в 17:10

Главния вирусогон на републиката?