Банка отказа да открие сметка на живеещ от 15 г. в България сириец заради произхода му

OFFNews 30 септември 2014 в 10:58 6844 6

Банка в България е отказала да открие сметка на сириец, който живее в страната ни от 15 години заради произхода му, съобщи Нова тв.

Мохамад е женен за българка, семейството има дъщеря.

Мъжът е с висше образование, бизнесмен и доброволец при бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Иска да открие сметка, за да отвори фирма за легализация на документи и преводи у нас.

"След като подадохме личната карта на човека, който ни посрещна, излезе от стаята и се върна, за да каже, че не може да ми открива сметка, тъй като имам сирийски произход”, разказа Мохамад.

Личната му карта е издадена в България. Сириецът има и ЕГН.

В коментар по случая от банката заявяват пред Нова тв: „Според нашата политика за проучване на клиенти е необходимо да се събере достатъчна информация, за да се осигури прилагането на практиката известна като „Опознай своя клиент" и относимите международни регулации. В ситуация, когато не е възможно да се събере достатъчна информация, както и да се изпълнят поставените високи стандарти за обслужване на нашите клиенти, банката си запазва правото да се въздържи от стартиране на нови бизнес отношения."

Мохамад е отпратен и от клон втора банка. Принуждава се да отиде в централата й и след няколко часа и куп попълнени документи сириецът успява да си открие сметка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови