Банка отказа да открие сметка на живеещ от 15 г. в България сириец заради произхода му

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2014 в 10:58 6273 6

Банка в България е отказала да открие сметка на сириец, който живее в страната ни от 15 години заради произхода му, съобщи Нова тв.

Мохамад е женен за българка, семейството има дъщеря.

Мъжът е с висше образование, бизнесмен и доброволец при бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Иска да открие сметка, за да отвори фирма за легализация на документи и преводи у нас.

"След като подадохме личната карта на човека, който ни посрещна, излезе от стаята и се върна, за да каже, че не може да ми открива сметка, тъй като имам сирийски произход”, разказа Мохамад.

Личната му карта е издадена в България. Сириецът има и ЕГН.

В коментар по случая от банката заявяват пред Нова тв: „Според нашата политика за проучване на клиенти е необходимо да се събере достатъчна информация, за да се осигури прилагането на практиката известна като „Опознай своя клиент" и относимите международни регулации. В ситуация, когато не е възможно да се събере достатъчна информация, както и да се изпълнят поставените високи стандарти за обслужване на нашите клиенти, банката си запазва правото да се въздържи от стартиране на нови бизнес отношения."

Мохамад е отпратен и от клон втора банка. Принуждава се да отиде в централата й и след няколко часа и куп попълнени документи сириецът успява да си открие сметка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2014 в 03:09

Има и много българи, които ги връщат за документи и един куп глупости. Защо ни занимават само с Мохамедчо?

30.09 2014 в 14:05

@митака Б:
Солена глоба за какво? Банката, както и всяка друга частна компания има прави да си избира с кой да работи, и съответно какви услуги и на какви цени да му предостави.
То може и аз да искам да изтегля един кредит от 5 000 000 евро, ама като съм "гол на пушка" и банката ми откаже какво - да я съдя за дискриминация ли?

30.09 2014 в 13:40

аналгин, ама много си прост, глупав и не мислиш, и не се опитваш, и натоварваш другите с тъпотията си!

Трябва ти сметка с определен капитал за да регистрираш търговско дружество!

30.09 2014 в 13:40

Ами солена глоба на банката и на съд! А коя е банката наистина, кажете да ги е срам.

30.09 2014 в 12:38

Кои са двете банки, кажете да знаем!?

30.09 2014 в 12:17

Каква е тази дивотия: "Иска да открие сметка, за да отвори фирма...". Първо се регистрира фирма и чак след това се отваря банкова сметка.