Quantcast

Банята в Банкя става СПА център

OFFNews Последна промяна на 14 май 2015 в 13:45 4648 2

Минерланата баня в Банкя ще бъде дадена на концесия за 35 години, за да се изгради балнеоложки комплекс. Това реши Столичният общински съвет. 

"От няколко години търсим решение на въпросите как общината да се погрижи за собствеността на банята в Банкя, но и държавата трябва да направи същото", заяви кметът Йорданка Фандъкова, по чието предложение бе взето решението. Тя изрази надежда, че ще се намерят инвеститори, които да възстановят напълно историческия вид на сградата, строена преди повече от 100 години. Идеята е тя да бъде действаща, да се развива като балнеоцентър и да се изгради хотелски комплекс, басейни и сцена с двеста места за културни събития. 

Фандъкова подчерта, че спа-центърът ще може да се използва с направления от НЗОК и НОИ. В проекта се включва изграждането на подземен паркинг и топла връзка между хотела и сградата на минералната баня.

Йорданка Фандъкова, снимка: БГНЕС

Очакванията са Столичната община да получи приходи за 4 млн. лева, или тяхната равностойност в евро, за целия срок на концесията. До 15-ата година от сключването на договора трябва да започне плащането на концесионна такса от поне 200 хил. лева на година, но не по-малко от 3% от годишния оборот.

Съветниците от БСП се обявиха против решението и напуснаха залата на "Московска" 33 по време на гласуването. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2015 в 19:18

браво на съветниците , само веднъж см ходил но тя е уникат ,поне пишете кой е поредния мутраген мераклия на концесия????

14.05 2015 в 15:08

Брей, какво прекрасно PR съобщение, човек да се разплаче от умиление. Банята се подарява за 35 години на някой свестен бизнесменец, който ще я превърне у спа център, пък и хотелче ще вдигне наблизо, с басейнчета и всичко. За нас остава да се радваме, да приведем главица и да хвърляме цветя в краката на просветлените. Браво, банята ще спре да седи като паметник на самата себе си и ще се превърне в райско кътче за болните. Пък общинския бюджет ще се пръска по шевовете с 4 милиона лв. за 35 години. Които ще започнат да се плащат след 15 години. Евентуално, де, по мутренски. Ще се построят и още няколко Lafka(tm) на кръговото - в интерес на народа и културните му особености.
Пергишите от БСП не ме интересува защо са напуснали точно, но ми е любопитно каква би била тяхната пропагандна статия?